Prvá autorská výstava v Sobášnom paláci v Bytči

Sobášny palác v Bytči bude onedlho  bilancovať svoju ročnú činnosť, odkedy bol opätovne sprístupnený verejnosti po jeho kompletnej rekonštrukcii. Už teraz sa môže pochváliť množstvom kultúrnych podujatí aj medzinárodného rozmeru, dvoma stálymi výstavami a šiestimi dočasnými výstavami. Vo štvrtok 23. septembra 2010 o 17,00h sa v Sobášnom paláci v Bytči uskutoční  otvorenie prvej autorskej výstavy, talentovaného výtvarníka a rodáka z Bytče, Martina Kratochvila. Martin Kratochvil vyštudoval na Fakulte humanitných vied UMB v Banskej Bystrici odbor filozofia a výtvarné umenie. V súčasnosti študuje na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave doktorandské štúdium pod vedením profesora Ladislava Čarného. Toho času pracuje ako odborný asistent na Katedre výtvarnej tvorby a edukácie Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. „Výstava v Sobášnom paláci v Bytči je v poradí mojou jedenástou samostatnou výstavou a retrospektívne zachytáva posledných šesť rokov mojej tvorby menších estetických foriem. Skupina asi tridsiatich drevených plastík s figuratívnymi i abstraktnými motívmi vyjadruje môj vzťah k prírode ako k prameňu mnohých inšpirácii. Snažím sa využívať drevo so všetkými jeho špecifikami akými sú jeho jedinečné tvary a farby. Tvorba, ktorú tu prezentujem, na rozdiel od mojej konceptuálnej tvorby, je  reakciou na podnety, ktoré príroda vo forme dreva ponúka,“ uviedol Martin Kratochvil.

Súčasnú autorovu tvorbu prezentujú diela spracované kombináciou dreva a ovčej vlny technikou mokrého a suchého plstenia. Je to tradičná textilná technika, ktorú naši predkovia používali v každodennom živote pri výrobe súčasti odevov a jeho doplnkov. Dnes sa k nej výtvarníci vracajú v novej podobe, čoho príkladom je aj Martin Kratochvíl.

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 23. septembra 2010 o 17,00h. Sprievodný program pripravila Základná umelecká škola v Bytči pod vedením Mgr. Kataríny Hrtánkovej.

Výstava v Sobášnom paláci v Bytči bude sprístupnená verejnosti do 17. októbra 2010. Organizátorom je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Scroll to Top