Tá terchovská muzika

Výnimočný hudobný folklór Terchovej zachytáva výstava tradičných hudobných nástrojov pod názvom Tá terchovská muzika, sprístupnená od 9. septembra 2010 v Expozícii Jánošík a Terchová v Terchovej. Terchovská muzika je charakteristická skromným nástrojovým obsadením a svojou jednoduchosťou, čím sa stáva jedinečnou a krásnou. V minulosti mala Terchová 120 osád a takmer v každej bola nejaká  hudba. Mnohé z nik boli známe nielen doma, ale aj v širokom okolí a zapísali sa do dejín terchovského folklóru. Takou bola napríklad Kvočkovská muzika, Ištvaniarska muzika, muzika Františka Baláta, Meškovská muzika a Rybárovská muzika. Do okolitých obcí sa terchovská muzika rozšírila aj vďaka ďalším muzikantským rodinám, akými boli Rechtoríkovci, Struhárňanskí, Kuzmovci, Balátovci, Mihovci a ďalší. V roku 1981 sa v Terchovej sformovala ľudová hudba bratov Muchovcov, ktorá nadviazala svojou hudobnou tvorbou na významné muzikantské zoskupenia predošlých generácií. Známym muzikantským zoskupením je aj ľudová hudba bratov Bobáňovcov či mladšia Nebeská muzika, ktorú tvorí skupina mladých ľudí z Terchovej. Na sakrálnu tvorbu, klasiku, ale aj terchovskú ľudovú pieseň sa orientuje Obývačkový orchester Rudolfa Patrnčiaka. Vďaka nemu prežívajú aj  jedinečné terchovské koledy, ktoré boli známe v 19. storočí,“ upresnila Katarína Kendrová, etnologička Považského múzea v Žiline a kurátorka výstavy.

Výstava Tá terchovská muzika predstavuje návštevníkom súbor približne 20 hudobných nástrojov charakteristických pre terchovskú dolinu. Pôvodné, predovšetkým pastierske hudobné nástroje (píštaly – koncovky, fujary – trombity), pochádzajúce zo zbierok Považského múzea v Žiline, dopĺňajú ďalšie sláčikové nástroje (husle, basičky), píšťaly, heligónky a samozvučné obradové nástroje (bunkoše) pochádzajúce zo súkromného vlastníctva známych terchovských muzikantov – Alojza Muchu, Miloša Bobáňa, Jána Mihu a časť je zapožičaná z hudobného inventáru folklórneho súboru Rozsutec.

Výstava tak návštevníkom ponúka zaujímavú kolekciu tradičných hudobných nástrojov typických pre Terchovú a až do konca októbra obohatí expozíciu venovanú nielen tejto obci, ale aj legendárnemu ľudovému hrdinovi Jurajovi Jánošíkovi.

Organizátorom výstavy je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline

Autor:  Považské múzeum v Žiline, Mgr. Adriana Brziaková

foto: archív Považského múzea v Žiline

Scroll to Top