Blížia sa Hradné hry Žofie Bosniakovej

Najprestížnejšie a najnavštevovanejšie podujatie letnej sezóny na hrade Strečno – Hradné hry Žofie Bosniakovej, ktoré sa už viac ako desať rokov snaží priblížiť  atmosféru stredovekých panstiev, ale najmä významnú osobnosť, ktorá na hrade kedy žila, bude aj tentokrát opäť zaujímavé svojim pestrým programom. Hlavnou témou Hradných hier Žofie Bosniakovej 2011 je hygiena na hrade a v podhradí. „ Dôležitosť hygieny si ľudia v stredoveku začali uvedomovať najmä kvôli morových epidémiám, ktoré boli nebezpečne rozšírené. O hygienu sa vtedy dbalo viac ako si vieme predstaviť, a využívali sa všetky dostupné prostriedky, “ povedala Katarína Repáňová, správkyňa hradu Strečno. Praktickú ukážku stredovekej očisty tela šľachticov a taktiež bitky o latríny budú môcť návštevníci vidieť v podaní žilinského Cechu Terra de Selinan.

O tom, že náležitú pozornosť stredovekí ľudia venovali aj dentálnej hygiene, bude rozprávať divadelná časť letného podujatia na hrade. „ Starostlivosť o chrup bola takisto veľmi dôležitá, najmä preto, že akákoľvek menšia bolesť zubu sa riešila jeho okamžitým vytrhnutím. Neexistovali tabletky proti bolesti, ani žiadne liečenie zubov. Preto ak sa stredoveký človek chcel vyhnúť nepríjemnému trhaniu zubov, staral sa riadne o svoj chrup a čistil ho handričkou, prípadne zmesou voňavých byliniek,“ dodala Katarína Repáňová.

Vyvrcholením a prekvapením dňa bude nový projekt Skupiny historického šermu Wagus z Trenčína venovaný nadčasovému odkazu patrónky hradu Strečno – Žofii Bosniakovej. Ďalšie sprievodné podujatia ako lukostreľba, ukážky streľby z ľahkého dela, stredoveká kuchyňa a  stredoveké hry sľubujú návštevníkom hradu predovšetkým veľa zážitkov a zábavy pre deti aj dospelých.

Organizátorom Hradných hier Žofie Bosniakovej v nedeľu 7. augusta 2011 od 9,00h do 18,00h je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Scroll to Top