Na hrade Strečno bude strašiť šľachtičná Benigna

Miesto: Hrad Strečno
Dátum: 28. 10. 2011
Čas: 18.00 – 21.00 hod.

Považské múzeum v Žiline pozýva všetkých nadšencov a priaznivcov strašidelných prehliadok hradu Strečno na poslednú tohoročnú nočnú prehliadku. Podujatie Noc duchov, tekvíc a strašidiel bude v piatok 28. októbra 2011 najmä o zaujímavom príbehu poslednej manželky hradného pána Pavla Kinižiho, o šľachtičnej Benigne.

Po smrti Pavla Kinižiho, v roku 1494 ostala panovať na hrade jeho žena Benigna, žena dobrodružnej povahy, ktorá sa o rok a pol po jeho smrti vydala za chorvátskeho bána Marka Myslenoviča z Kamišaca. Keď jej v roku 1508 zomrel aj jej druhý manžel, vydala sa Benigna tretí raz za Gregora Kerekiho, ktorého vraj po roku 1523 dala zhodiť z hradného brala,“ povedal Michal Jurecký, historik Považského múzea v Žiline.

Októbrová nočná prehliadka predstaví temnú stránku šľachtičnej Benigny, ktorá údajne mala na svedomí smrť všetkých svojich manželov. Zomrel Kiniži naozaj na chorobu? A čo druhý manžel Benigny a jeho nešťastný pád z koňa, naozaj za pád mohli nízke konáre? Na tieto otáykz Vám zábavnou formou odpovie posledné nočné stretnutie so strašidlami hradu, ktorého tajomstvá  podfarbí ohňovo – tanečná show v podaní žilinskej skupiny Eiwhana.  Sezónu 2011 na hrade symbolicky ukončia delostrelecké salvy Strečnianskych hradných delostrelcov.

Len pre zaujímavosť, v rokoch 1490 až 1510, za Benigninho panovania  pribudli k hradu Strečno dve nové krídla, a to severné krídlo s kaplnkou, južné s dvoma obytnými krídlami, ďalej predhradie s vežou na severnej strane, ktoré už niekoľko rokov patria k centru diania strašidelných divadelných výjavov populárnych nočných prehliadok hradu.

Noc duchov, tekvíc a strašidiel na hrade Strečno, tentokrát s Benignou, sa uskutoční v piatok 28. októbra 2011 od 18,00h do 21,00h. Organizátorom je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Scroll to Top