“Strom roka 2011”

Nadácia „Ekopolis“ vyhlásila v tomto roku už 9.ročník  ankety „Strom roka“. Považské múzeum do tejto ankety zapojilo  po prvýkrát svojho nominanta, lipu veľkolistú, ktorá rastie v parku pri Budatínskom hrade. Podľa informácii Nadácie Ekopolis bolo v tomto roku nominovaných 91 stromov z celého Slovenska. Odborná porota vybrala do finále 12 stromov, medzi nimi aj nášho nominanta. Finalisti boli zverejnení 7. júla, kedy sa začalo aj verejné hlasovanie o víťaza ankety na festivale Pohoda v Trenčíne. Hlasovanie bude trvať do 30. septembra 2011. Na víťazný strom bude vypracovaný odborný dendrologický posudok (ISA Slovensko) a bude ošetrený (Nadácia Slovenská sporiteľňa).

Náš nominant:

Lipa veľkolistá – obvod kmeňa  620 cm, vysoký  26,2 m, priemer koruny 22 m, vek odhadom  350 rokov. Strom je najstarším v parku. Je živým pamätníkom dejín hradu. Vysadená bola pravdepodobne na začiatku resp. v polovici 18.storočia pri úprave vtedajšieho parku. Majiteľmi hradu boli v tom období Suňogovci. Úpravy v parku sa realizovali za Jána Suňoga, syna Antona Suňoga. Podľa archívnych materiálov bol zahradníkom v tom období  Ján František Roder zo Sliezska.

Ako vyzerá strom dnes dokumentujú nasledovné fotografie:

………………………..

O tom, že je to krásny a majestátny jedinec sa môžete presvedčiť aj na vlastné oči ak ste Žilinčan alebo navštívite  Žilinu a park pri Budatínskom hrade. Strom sa nachádza v blízkosti sútoku Váhu a Kysuce, oproti  plti s pltníkmi.

…………… …………...

 

Ak sa Vám strom bude páčiť, môžete mu venovať svoj hlas v internetovom hlasovaní na stránke Nadácia Ekopolis, pod číslom 8: http://www.ekopolis.sk/programy/grantove-programy/strom-roka.html

alebo prostredníctvom SMS správy v tvare Strom (medzera) 8 na číslo 7775.

 

RNDr. Viktória Urbanová,CSc.

botanička Považského múzea

foto A. Kucharčíková, archív PM

 

Scroll to Top