V Sobášnom paláci v Bytči výstava o krásach slovenskej prírody

Sobášny palác v Bytči tento rok ponúkol niekoľko výstav prezentujúcich bohaté prírodné a kultúrne dedičstvo bytčianskeho regiónu, ale aj celého Slovenska. Okrem stálej výstavy Pamiatky UNESCO na Slovensku to bola výstava Bytča a okolie v odkazoch archeológie, či Flóra Súľovských skál. Na tieto tematicky nadväzuje ďalšia, tentokrát autorská výstava fotografa Matej Žiaka pod názvom Štyri ročné obdobia v detailoch slovenskej prírody.  ,,Príroda sa počas roka neustále mení. Je to neustály kolobeh a interakcia. Len málo ľudí si dokáže všimnúť v tejto dynamike všedné a pri tom jedinečné detaily. Každé ročné obdobie má svoje charakteristické črty, ktoré môžu citlivému pozorovateľovi veľa napovedať aj o jeho vlastnej duši,“ uviedol  na margo témy výstavy Matej Žiak.Výstava pozostáva z takmer štyridsiatich veľkoformátových fotografií detailov slovenskej prírody podľa ročných období. Fotografie dokumentujú prírodu najmä z oblasti Podunajskej nížiny, Malý Karpát, Malej a Veľkej Fatry, Roháčov, Vysokých Tatier a Strážovských vrchov. ,,Medzi moje  najobľúbenejšie motívy patria malé a  nenápadné objekty – detaily kvetov, húb, hmyzu, ale i neživej prírody. Špeciálne obľubujem fotenie našich druhov orchideí. A mojou chuťovkou je fotenie vodných bezstavovcov, “ dodal autor.

Matej Žiak, povolaním biológ a ekológ, člen Slovenského Klubu Fotografov Prírody (SKFP), niekoľkokrát prezentoval svoje práce na rôznych domácich i zahraničných výstavách a podujatiach. Pravidelne prispieva svojimi fotografiami a článkami o fotografovaní do časopisu Poľovníctvo a rybárstvo. Za svoj najväčší úspech považuje vydanie autorského kalendáru na rok 2011 s názvom Ročné obdobia v detaile a k tejto téme prislúchajúcu autorskú výstavu Štyri ročné obdobia v detailoch slovenskej prírody, ktorú bolo možné prvý krát vidieť v roku 2010 v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici.

V Sobášnom paláci v Bytči bude výstava sprístupnená verejnosti od 22. augusta do 11. septembra 2011. Organizátorom výstavy Štyri ročné obdobia v detailoch slovenskej prírody je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Scroll to Top