Žilina sa pripravuje na kultúrnu udalosť roka!!!

Po minuloročnej divácky úspešnej výstave  Dalí, Miró, Picasso sa Žilina znovu  stane miestom, kde sa predstaví kvalita svetového formátu prostredníctvom tvorby nemeckých expresionistov zo skupín “Die Brücke” a “Der Blaue Reiter”. Od 29. apríla až do 19. júna  2011 vo výstavných priestoroch areálu Budatínskeho hradu si budú môcť milovníci výtvarného umenia pozrieť a vychutnať výnimočnú kolekciu viac ako päťdesiatich obrazov zo začiatku 20. storočia. Zastúpené tu budú maľby a grafiky aj od takých osobností ako napríklad Vasilij Kandinskij, Paul Klee, Otto Dix či Käthe Kollwitz. V takejto zostave sa autori a ich diela predstavia v Európe poslednýkrát. Bezprostredne po skončení výstavy v areáli Budatínskeho hradu v Žiline,  ich majiteľ poskytne voľnému trhu s umením a diela sa rozdelia a roztrúsia po mnohých, najmä súkromných zbierkach. „Myšlienka priblížiť svetové umenie prostredníctvom takýchto tematických výstav nielen obdivovateľom umenia v Žiline, ale aj celého Slovenska sa stretla s početnými pozitívnymi ohlasmi návštevníkov minuloročnej výstavy španielskych velikánov výtvarného umenia. V nastolenom trende plánujeme pokračovať nielen v tomto roku, ale aj v budúcnosti, práve vďaka úspešnej spolupráci s nemeckou Galériou Sűndermann,“ uviedol Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

Výstavy nemeckého expresionizmu sú v Európe výnimočné, nakoľko bolo v priebehu nacizmu a druhej svetovej vojny mnoho diel zničených alebo stratených či vyvezených z Európy. Diela expresionistov z prvej polovice 20. storočia boli, tak ako väčšina kvalitného moderného umenia, označené nemeckými nacistami za “zvrhlé umenie” a ako také boli odstraňované z verejných zbierok a dokonca demonštratívne pálené,“ upozornila Darina Arce, kurátorka výstavy.

Už teraz sa Žilina môže tešiť na výstavu Expresionizmus – Sila výrazovosti, ktorá bude plná emócií, farieb, sily a slobody. Vernisáž výstavy s atraktívnym sprievodným programom sa uskutoční v piatok 29. apríla  2011 o 17,00 h v priestoroch areálu Budatínskeho hradu. „Výstava majstrov expresionizmu je súčasťou širšie koncipovaného projektu, v ktorom v spolupráci s našim ďalším partnerom – River Gallery v Bratislave budú môcť jej návštevníci vidieť v krátkom čase diela ďalších svetových výtvarníkov – Marca Chagalla a predstaviteľov Jugendstyllu,“ dodal na záver Boris Schubert.

Organizátorom výstavy je Žilinský samosprávny kraj, Považské múzeum v Žiline, Galéria Sűndermann Wűrzburg,  River Gallery Bratislava a Seale n.f.

Scroll to Top