Balónkové rande v Severnom paláci hradu Strečno

Tohoročný cyklus výstav slovenských výtvarníkov na hrade Strečno pod názvom Umenie na hrade, otvára v piatok 29. júna o 18,00h výstava z tvorby kysuckého rodáka, akademického maliara Petra Galvánka, v súčasnosti žijúceho v Senci. Inštalácia, ktorú autor pomenoval Kto sa usmeje, dušu si zahreje, predstavuje jedinečnú kolekciu obrazov, kde ako výrazové prostriedky dominujú živá farebnosť, jednoduchá línia a humorná interpretácia rôznych príbehov.

Peter Galvánek, absolvent Strednej školy umeleckého priemyslu v Bratislave, Akadémie výtvarných umení v poľskom Gdaňsku v odbore maľby a úžitkovej grafiky,  je autorom plastík kysuckých cien pre Osobnosť Kysúc, grafických listov drotárskej Ceny Karola Guleja a Ceny Jozefa Krónera.. Svoje diela od roku 1977 až do roku 2002 pravidelne vystavoval v galériách Slovenska, Poľska a Česka.

Desaťročnú prezentačnú pauzu, počas ktorej sa Peter Galvánek venoval pracovným povinnostiam kreatívneho riaditeľa reklamnej agentúry, sa rozhodol ukončiť práve výstavou v Severnom paláci na hrade Strečno. „ Netypický výstavný priestor stredovekého hradu je pre mňa zaujímavou autorskou výzvou, taktiež návratom k výstavným aktivitám a určitým spôsobom symbolickým návratom do končín blízko môjho rodiska. Pevne verím, že moje obrazy, ktoré sa snažia láskavým humorom transformovať ľudské vlastnosti, život obyčajných ľudí na dedine alebo porekadlá, potešia a osviežia návštevníkom a priaznivcom umenia prehliadku hradu Strečno,“ uviedol Peter Galvánek.

Galvánkov rukopis je výnimočný a na prvý pohľad identifikovateľný. On sám ho charakterizuje ako symbolický, figurálny i krajinársky, ako satiru alebo aj výber skúseností. Historička umenia Ľuba Pavlovičová na margo posolstva výtvarného umenia Petra Galvánka dodáva „ Autorova motivácia je stále jednoznačná – bez sebaľúbosti a fatalizmu reaguje na životný okamih a  zachováva v nás chuť a odvahu vnímať nielen jeho vôňu, ale aj ostne. Pred jeho dielami netreba seba a svet brať príliž vážne. Dokážu nás dostať mimo komplikácií a pretvárky dnešnej doby, jednoducho – boli maľované len a len pre nás.“

Vernisáž výstavy Kto sa usmeje, dušu si zahreje, sa uskutoční v piatok 29. júna 2012 o 18,00 hod v Severnom paláci hradu Strečno. Pre verejnosť bude prístupná do 1. augusta 2012. Organizátorom výstavy je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Scroll to Top