Festival drotárstva otvorí Kohútik jarabý

Vernisáž výstavy pod názvom Kohútik jarabý na žilinskej radnici symbolicky otvorí v piatok 15. júna 2012 medzinárodný Festival drotárstva 2012 a XXII. ročník stretnutia drotárskych majstrov. „Festival drotárstva, jediný svojho druhu na Slovensku, umožňuje vzájomné stretnutia, diskusie, výmenu poznatkov a skúseností ľudí, ktorí sa teoreticky alebo prakticky venujú drotárskej problematike. Spolu so sprievodnými akciami je to najreprezentatívnejšie podujatie v oblasti drotárstva na Slovensku a keďže drotárske remeslo presiahlo hranice Slovenska, má aj medzinárodný charakter,“ povedal Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

V sobotu 16. a nedeľu 17. júna 2012 Mariánske námestie a priestory Mestského divadla v Žiline ožijú stretnutím a tvorivými dielňami drotárskych majstrov pracujúcich s drôtom tradičnými drotárskymi technológiami. „Témou tohoročných tvorivých dielní je čarovný svet rozprávok a účastníci budú mať za úlohu vytvoriť z drôtu svoju obľúbenú rozprávkovú bytosť. Pre verejnosť  sme pripravili školu drôtovania a detský kútik, kde sa veľkí i malí návštevníci môžu naučiť základy drotárskej techniky a zapojiť sa do drôtovania zemegule. V sobotu popoludní sa predstavia aj  folklórne súbory z drotárskych obcí regiónu, ktoré odprezentujú zvyky a folklór z drotárskeho kraja,“ uviedla Katarína Hallonová, historička drotárstva a organizátorka podujatia. Počas festivalu bude mať premiéru i jedinečný projekt kysuckého drotára Juraja Šeríka, ktorý bude spolu s návštevníkmi podujatia vyrábať drôtené „Srdce pre Slovensko“. Chce tak spájať ľudí dobrej vôle a šíriť myšlienku lokálpatriotizmu vo vzťahu k nášmu kultúrnemu dedičstvu. „Ďalší drotársky majster, Ján Madaj z Dlhého Poľa, prisľúbil, že sa vynasnaží doviezť a predstaviť unikátny nadrozmerný drotársky vešiak a najväčšiu krošňu na svete,“ dodala Katarína Hallonová.

Jednoznačne k najväčším lákadlám festivalu bude patriť obsahovo neobvyklá výstava Kohútik jarabý, inštalovaná na radnici v Žiline. „Keďže Festival drotárstva sa  koná v roku 70. výročia založenia Považského múzea v Žiline, tému výstavy sme určili podľa značkovej identity múzea, ktorou je kohút ako logo našej inštitúcie. Zároveň je to pocta starému drotárskemu majstrovi Jozefovi Kerakovi, tvorcovi rozmerných drôtených figúr do prvej expozície novovznikajúceho múzea v roku 1942. Jeho kohút patrí  k tým najvydarenejším. Výstava predstaví desiatky drôtených kohútov z rúk súčasných drotárskych tvorcov, ktorí tento motív pretavili do rôznych foriem – plastík, obrázkov či reliéfov,“ pokračuje Katarína Hallonová, kurátorka výstavy.

Festival drotárstva 2012 a XXII. ročník stretnutia drotárskych majstrov sa uskutoční v dňoch 16. až 17. júna 2012 v centre Žiliny. Vernisáž výstavy Kohútik jarabý bude v piatok 15. júna 2012 o 15,30 hod. na žilinskej radnici. Organizátormi podujatia sú Žilinský samosprávny kraj, Považské múzeum v Žiline, Mesto Žilina a Mestské divadlo Žilina. Projekt sa uskutoční s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Scroll to Top