Považské múzeum v Žiline oslavuje 70 rokov

Považské múzeum v Žiline vzniklo v roku 1942 ako Mestské a drotárske múzeum. V roku 2012 si pripomenie 70. výročie svojho vzniku. Oslavy výročia múzea budú prebiehať počas celého roka prostredníctvom odborných, prezentačných a publikačných aktivít. „Prvým podujatím, na ktorom symbolicky otvoríme jubilejný rok múzea, bude 2. ročník Turzovho plesu v Sobášnom paláci v Bytči, kde bude predstavené logo a slogan 70. výročia múzea,“ povedal Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline.
Medzi hlavné prezentačné aktivity, ktorými si múzeum pripomenie svoje 70. výročie bude patriť výstava venovaná histórii a vzniku múzea a XXII. ročník medzinárodného stretnutia drotárskych majstrov – Festival drotárstva, ktoré budú realizované v spolupráci s Mestom Žilina. V Radenovom dome v Čičmanoch múzeum pripravuje výstavu výšiviek zo zbierky známej čičmianskej rodáčky Matildy Čechovej, na hrade Strečno audiovizuálnu výstavu sov pod názvom Prízraky noci, v areáli Budatínskeho hradu výstavu litografií španielskeho maliara Pabla Picassa.
„Z podujatí, ktorými si pripomenieme jubileum múzea, chcem dať do pozornosti Pohyblivé obrázky alebo premietanie filmov v Budatínskom parku, vždy atraktívne podujatia na hrade Strečno, 4. ročník spanilej jazdy Rajeckou Ančou a samozrejme samotné oslavy 70 rokov Považského múzea v Žiline, ktoré sa budú konať v rámci 2. ročníka multižánrového podujatia Budatínsky rínok,“ dodal Boris Schubert.
Históriu vzniku Považského múzea v Žiline zdokumentuje slovom aj obrazom monografia pozostávajúca z kapitol – dejiny múzea, objekty v správe múzea, expozície múzea, zbierkový fond múzea a jeho osobnosti. Z ďalších odborných činností múzeum pripravuje konferenciu venovanú kreativite a inováciám múzeí Žilinského samosprávneho kraja, ktorá sa uskutoční v Sobášnom paláci v Bytči.
Považské múzeum v Žiline patrí medzi desať najväčších múzeí na Slovensku a je špecializovaným múzeom s celoslovenskou pôsobnosťou pre oblasť drotárstva a dejín dopravy. Spravuje Budatínsky hrad, hrad Strečno, Objekty ľudovej architektúry v  Čičmanoch, renesančný Sobášny palác v Bytči, na Slovensku ojedinelú expozíciu Jánošík a Terchová v Terchovej a expozíciu drotárstva v Považskej galérii umenia v Žiline.

Scroll to Top