Terchovský Hrachovrat s majstrovstvami vo varení hrachovej kaše

Do zoznamu populárnych súťaží vo varení gulášu alebo bryndzových halušiek čoskoro pribudne ďalšia, ktorá bude mať slovenskú premiéru v sobotu 21. júla 2012 pod sochou Jánošíka v Terchovej. Preteky vo varení hrachovej kaše, hrachové špeciality, hrach, sú leitmotívom pilotného ročníka podujatia Terchovský Hrachovrat 2012. „ Podujatie Terchovský Hrachovrat je založený na jedinečnej legende – osudovosti hrachu v živote terchovského rodáka Juraja Jánošíka. Hrach ako Jánošíkova osudová plodina sa v rôznych formách využitia a spracovania počas jednodňového festivalu Hrachovrat prinavráti do Terchovej, aby oživila spomienku na Jánošíka a jeho obdobie, „povedal na úvod Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline. Od 10,00 hod. čaká návštevníkov Hrachovratu bohatý kultúrny a gastronomický program. Hudobné vystúpenia ĽH Ďuranovcov z terchovskej doliny a FS Javorníček z Hvozdnice a Štiavnika, zbojnícke ľudové piesne v podaní folkloristu Martina Leuka, jánošíkovské divadelné improvizácie žilinského súboru Kapor na scéne sú hlavným programom dňa.

Samotné varenie hrachovej kaše bude prebiehať v obedňajších hodinách. Až na kotlík, ktorý si súťažiaci musia zabezpečiť sami, im budú poskytnuté všetky potrebné suroviny a drevo. Víťazné družstvo bude odmenené atraktívnou vecnou cenou,“ hovorí Marián Bárdiovský, jeden z organizátorov podujatia a riaditeľ hotelového zariadenia v Terchovej.

Sprievodný program celého dňa bude taktiež veľmi zaujímavý. Ukážky tradičných remesiel, hrachové zábavky pre deti, skákanie cez vatru, a ďalšie aktivity budú prebiehať až do večera. Počas dňa sa bude konať zbierka zaujímavých receptov z hrachu.

Pevne veríme, že nám počasie bude priať a sviatok hrachu vo forme kulinárskej, zábavnej a edukačnej si nájde svojich priaznivcov,“ dodal na záver Boris Schubert. Vstup na podujatie je bezplatný, prihlášku na preteky vo varení hrachovej kaše na www.pmza.sk

Organizátorom podujatia Terchovský Hrachovrat 2012 v sobotu 21. júla 2012, konajúceho sa pod sochou Jánošíka je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Preteky vo varení hrachovej kaše – prihlaška

Scroll to Top