Jarná krása opäť v Budatíne

jarna krasaV areáli Budatínskeho hradu sa od 16. do 18. mája bude konať tretí ročník výstavy rastlín a včelárskych produktov, doplnený aj o ukážky remeselníckych prác, aranžovania kytíc či tvarovania bonsajov.

Výstava s názvom Jarná krása už tretí rok priťahuje odborníkov i širokú laickú verejnosť, ktorá sa chce dozvedieť viac o pestovaní rozličných bylín, drevín, sukulentov alebo kvetov, akými sú napríklad mäsožravé rastliny. Alebo sa návštevníci prichádzajú len tak pokochať, pretože exponátov je skutočne veľa. „Kaktusy a sukulenty, tillandsie, orchidey, cypripediá, skalničky, balkónové rastliny, letničky, trvalky, bonsaje, čarovníky, okrasné dreviny, ale aj včelí med, medovina a kozmetické prípravky s propolisom a materskou kašičkou,“ vymenúva Darina Funtíková, predsedkyňa OZ Malá Fatra, ktoré v spolupráci s Považským múzeom a Strednou odbornou školou poľnohospodárstva a služieb na vidieku výstavu s medzinárodnou účasťou organizuje. Odborným garantom výstavy sú Adacom progatec, s. r. o. a Bonsaj centrum Žilina.

Výstava bude spojená aj s predajom
Výstava oficiálne začne ráno o 9. hod. slávnostnou vernisážou. Zvedavým očiam návštevníkov určite neuniknú ukážky aranžérskych techník zo živých kvetov, záhradné doplnky, záhradná technika a praktické informácie o celoročnom pestovaní húb. V rámci sprievodného kultúrneho programu je na každý deň naplánované vystúpenie hudobnej skupiny, v sobotu program spestrí divadelné predstavenie Divadla na hojdačke s názvom Lomidrevo a v nedeľu rôzne country skupiny. Medzi jednotlivými vystúpeniami budú prebiehať odborné prednášky na témy projektovania záhrad, zakladania skaliek či pestovania balkónových a okrasných kvetín. „V Žiline a okolí sa dobre darí viacerým rastlinám. V neďalekej Malej Fatre možno nájsť viaceré zákonom chránené rastliny ako napríklad poniklec prostredný, astra alpínska či horec Clusiov. V minulých ročníkoch sa naši návštevníci najviac zaujímali o mäsožravé rastliny, letničky, skalničky a bonsaje,“ dodáva organizátorka. Tento rok budú usporiadatelia vystavovať na väčšej ploche, očakávajú ešte vyššiu účasť zo strany verejnosti a predstaví sa aj niekoľko nových vystavovateľov z Čiech (Klub skalničkárov Praha), ktorí záujemcov okrem rastlín oboznámia i so súčasnými trendmi a pestovateľskými tipmi. Atraktivitu výstavy stupňuje fakt, že podujatie bude spojené aj s predajom vystavovaných rastlín, produktov a záhradnej techniky.

-ZH-

ZDROJ:Noviny Žilinec

 

Scroll to Top