Staroslovanská Divinka 2014

https://pmza.sk/wp-content/uploads/2014/08/A4_divinka-scaled-1.jpgPovažské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a obec Divinka-Lalinok vás srdečne pozývajú na druhý ročník slávnosti Staroslovanská Divinka, ktorá sa uskutoční v nedeľu 31. augusta 2014 od 11.00 hod. v areáli Kaštieľa v Divinke.

Súčasťou slávnosti bude otvorenie Náučného chodníka na Veľký vrch spojené s odborným výkladom, ktorý sa zameria predovšetkým na hradisko Veľkého vrchu, jeho osídlenie a nálezy, ktoré tam boli objavené. Archeologička PMZA Mgr. Andrea Slaná cestou na Veľký vrch pri jednotlivých zastaveniach porozpráva návštevníkom a záujemcom o výskumoch, ktoré tam boli doposiaľ realizované.

Každého návštevníka, ktorý absolvuje cestu náučného chodníka, čaká po spiatočnej ceste chutné občerstvenie. Pripravený je aj kultúrny program so sprievodnými podujatiami, súčasťou ktorých bude ukážka hrnčiarskeho či drotárskeho umenia a iných remesiel. Deti si môžu nechať pomaľovať tvár a povoziť sa na historickom drevenom kolotoči. V programe vystúpi šermiarsko-divadelná kumpánia VIA HISTORICA s predstavením Cesta slovanskou históriou, zbor starej hudby ARCUS a folklórni nadšenci Oprášené krpce. Podujatie moderuje Roman Nadányi. Na záver slávnosti príde na rad aj zapálenie vatry (o 19.00 hod.).

Vstup na podujatie je voľný.

Scroll to Top