Bytčiansky zámocký deň

Bytčiansky zámocký deň 2015Občianske združenie Bytčania Bytčanom, s partnermi Mestom Bytča, Žilinským samosprávnym krajom – Považským múzeom v Žiline, Ministerstvom vnútra SR – Štátnym archívom v Bytči, Základnou umeleckou školou v Bytči, Žilinským večerníkom, Radničnou reštauráciou a reštauráciou Palatín, zorganizuje v sobotu 23. 5. od 10.00 do 20.00 hod. v areáli Sobášneho paláca a Bytčianskeho zámku v Bytči celodenné podujatie Bytčiansky zámocký deň. Symbolicky na ňom ožijú slávne postavy z histórie mesta – Juraj Turzo, Popperovci, Jánošík, Bátorička, Sidónia Sakalová a Stanislav Biroš. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať tradičné jedlá, pozrieť si ukážky ľudových remesiel, zakúpiť si ručne vyrobené výrobky, ochutnať sladký medovník, pravý domci chlieb či domácu slaninu.

O dobrú zábavu sa postará folklórny súbor Rovňan, detský folklórny súbor Stavbárik, ZUŠ Bytča, SZUŠ Yamaha – Bytča, ľudová hudba bratov Minárikovcov, country skupina Zálesáci a rocková skupina RevivalBand on Stage. Svoje umenie predvedú šermiari, lukostrelci, pre deti je pripravené divadlo, detský drevený kolotoč, maľovanie na tvár. V horúcom kresle Žilinského večerníka bude sociologička Iveta Radičová hovoriť o minulosti, súčasnosti a budúcnosti Slovenska, ľudových zvykoch a tradíciách.

Prispejete na záchranu synagógy

Národná kultúrna pamiatka bytčianska synagóga, je vo veľmi zlom stave. Počas Bytčianskeho zámockého dňa ju budete môcť nielen spoznať, ale aj prispieť k jej záchrane. V jej priestoroch organizátori pripravili atraktívny program – budovu bude možné navštíviť, architekti návštevníkom predstavia projekt jej obnovy, nainštalovaná bude výstava fotografií bytčianskych židov a s hudobným programom vystúpia Miriam Kaiser & Band a zbor Gloria Deo. Výťažok zo vstupného venujú organizátori na záchranu synagógy.

Počas Bytčianskeho zámockého dňa sa budete môcť podpísať aj pod výzvu ministrovi vnútra Róbertovi Kaliňákovi, aby prenajal mestu Bytča nevyužité priestory zámku na zriadenie Turzovho mestského múzea. List, na návrh poslanca Michala Fileka, schválilo na konci apríla mestské zastupiteľstvo.

V tento deň môžete navštíviť aj Bytčiansky zámok a zapojiť sa do súťaže s OC Mirage o atraktívne ceny. Prvou cenou je LED televízor, ale zaujímavé sú aj tie ďalšie. Rovnako môžete navštíviť aj Sobášny palác, ktorý okrem iného bude aj miestom, kde slávnostné mestské zastupiteľstvo udelí čestné občianstvo Mesta Bytča rodákom, ktorí sa zaslúžili o víťazstvo nad fašizmom, Ivanovi Schwarzovi, Pavlovi Královi a Ondrejovi Šamajovi. Vstup na podujatie je voľný.

Podujatie podporili Auto Becchi, Kinex, Ryba Žilina, Restaurant Gallery, Popper. Grantový systém Mesta Bytča, Filmový klub Bytča.

Viac informácií najdete na fb bytcaniabytcanom/udalosť Bytčiansky zámocký deň.

 

Hlavný program

10:00 hod. Úvodné slovo

10:25 hod. ZUŠ predstavenie o Jánošíkovi, Birošovi, Popperovcoch

10:45 hod. SZUŠ YAMAHA

11:15 hod. ZUŠ predstavenie o Bátoríčke, Sakalovej, Turzovi

11:40 hod. Detský FS Stavbárik

12:30 hod. ZUŠ predstavenie Fénix

13:00 hod. Divadlo zo šuflíka

14:00 hod. FS Rovňan

15:00 hod. Ľudová hudba bratia Minárikovci

15:40 hod. Horúce kreslo Žilinského večerníka s Ivetou Radičovou

16:45 hod. Ľudová hudba bratia Minárikovci

17:30 hod. Zálesáci

19:00 hod. RevivalBand on Stage

 

13:00 hod. Slávnostne zasadne Mestské zastupiteľstvo, ktoré udelí čestné občianstvo Mesta Bytča rodákom, generálmajorovi Ivanovi Ottovi Schwarzovi, Pavlovi Královi a Ondrejovi Šamajovi.

 

Sprievodný program

dobové jedlá, zvyky, kroje, remeselnícky jarmok s ukážkami tradičných remesiel, detský drevený kolotoč, maľovanie na tvár ….

 

Petícia za zriadenie bytčianskeho múzea

V stánku s informáciami sa môžete podpísať pod výzvu ministrovi vnútra Róbertovi Kaliňákovi, aby prenajal mestu Bytča nevyužité priestory zámku na zriadenie Turzovho mestského múzea. List, na návrh poslanca Michala Fileka, schválilo na konci apríla mestské zastupiteľstvo.

 

Prehliadky historických pamiatok mesta Bytča

Kúpou vstupenky do bytčianskej synagógy prispejete na jej záchranu. K vstupenke zároveň dostanete aj časenky do Sobášneho paláca a Bytčianskeho zámku, kde je vstup zdarma.

Vstupenky a časenky sú k dispozícii v stánku na nádvorí Sobášneho paláca. Vstupy do pamiatok sú limitované počtom osôb. Na vstupenkách a časenkách je uvedený presný čas, kedy si môžete tú ktorú pamiatku prezrieť.

 

CENA VSTUPENKY DO SYNAGÓGY:

2 eurá – dospelá osoba

1 euro – dieťa (6 – 15 rokov), študent

dieťa (0 – 6 rokov) zdarma

 

PRE VSTUP DO BYTČIANSKEHO ZÁMKU A SOBÁŠNEHO PALÁCA, kde je VSTUP ZDARMA, je potrebné vyzdvihnúť si ČASENKU.

 

Na záchranu synagógy prispejete aj zakúpením kníh Pavla Krála – Židia v Bytči a Michala Fileka – Bytčianske rozhovory.

 

Časový harmonogram vstupov – SYNAGÓGA

11:00 h, 12:00 h + vystúpenie Gloria Deo, 14:00 h + koncert Miriam Kaiser & band, 16:00 h + koncert Miriam Kaiser & band, 18:00 h.

Sprievodný program: výstava fotografii bytčianskych židov, projekt rekonštrukcie synagógy.

 

Časový harmonogram vstupov – SOBÁŠNY PALÁC

11:00 h, 12:00 h, 14:00 h, 15:00 h, 16:00 h, 17:00 h, v prípade záujmu 18:00 h.

Sprievodný program: výstava fotografii Ladislava Čierneho.

 

Časový harmonogram vstupov – BYTČIANSKY ZÁMOK

11:00 h, 12:15 h, 13:30 h, 14:45 h, 16:00 h, 17:15 h.

Sprievodný program: Odkryte históriu s OC Mirage – súťaž o LED televízor a ďalšie atraktívne ceny, vystúpenia Cech Terra de Selinan, prehliadka historickej lukostreľby.

 

Filmový klub Bytča (kinosála KD v Bytči)

20.00 h premietanie filmu Obchod na Korze s úvodným slovom Pavla Krála.

 

Scroll to Top