Le.Pi.Dlo na nočnej prehliadke hradu Strečno

V piatok 24. júla 2015 bude na hrade Strečno v poradí druhá letná nočná prehliadka s podtitulom Le.Pi.Dlo, teda letné piatkové divadlo. „Don Quijote sa so svojím verným služobníkom vrhne do dobrodružstiev, o akých sa vám (a ani jemu) ani nesnívalo. Vybehnite v piatok na hrad Strečno a spolu s Divadlom Kapor na scéne zistíte, že bojovať s veternými mlynmi sa niekedy oplatí,“ pozýva Katarína Repáňová, správkyňa hradu Strečno.

Zároveň sa v tento večer pokúsime otvoriť príbeh aj druhej známej osobnosti, ktorá žila na hrade Strečno: Benigna, dcéra významného vojvodcu Blažeja Maďara, jedného z najvýznamnejších mužov Uhorského kráľovstva, sa po vyše 500 rokoch prišla presvedčiť o tom, ako si ju ľudia z panstva Strečno zapamätali. Na panstvo totiž akoby upadla kliatba, ktorú si nielen okolitý ľud, ale aj samotná šľachta, spájajú práve s ňou. Nazývajú ju čiernou pani práve preto, že bola trikrát vydatá a všetky manželstvá boli bezdetné. Vďaka nárekom prostého ľudu a častému spomínaniu jej mena, nemôže duša Benigny nájsť pokoj, a tak sa prišla presvedčiť, prečo sa v kraji rozmohla beznádej a chudoba. Benigna, ako duch, prišla pomôcť a zároveň nájsť dôvod, pre ktorý ju ľud spomína v zlom. Previnila sa niečím? Veď hrad Strečno bránila možnými aj nemožnými spôsobmi, zveľaďovala ho ako mohla a za svojho života sa ho nikdy nevzdala. Prezývku „čierna vdova“ si u ľudí vyslúžila tým, že pochovala troch manželov. Toho posledného dala vraj zhodiť zo skaly. Presne takéto reči sa šíria o ochrankyni hradu Strečno. Či sa zabudlo na jej hrdinstvá, na jej oddanú a úprimnú kresťanskú vieru a dobré skutky, a či čierna pani hradu Strečno obháji a očistí svoje meno, sa príďte presvedčiť s divadlom Teatro Orlus na nočnú prehliadku v piatok 24. júla 2015.

Súčasťou nočnej prehliadky hradu Strečno bude opäť aj ohňová šou v podaní skupiny Black Evils a v prípade priaznivého počasie pozorovanie nočnej oblohy v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline. Nočné prehliadky hradu Strečno organizuje Považské múzeum v Žiline, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Scroll to Top