Bytčiansky zámocký deň

História mesta Bytča po roku znova ožije. OZ Bytčania Bytčanom, v spolupráci s Mestom Bytča, Považským múzeom v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, OZ Na záchranu Bytčianskej synagógy, Rímskokatolíckou cirkvou – Farnosťou Bytča a Ministerstvom vnútra SR – Štátnym archívom v Bytči, vás pozýva na druhý ročník festivalu folklóru, divadla, tradičných remesiel, gastronómie a histórieBytčiansky zámocký deň. Uskutoční sa v sobotu 28. mája od 11.00 – 20.00 h v zámockom areáli a v národných kultúrnych pamiatkach mesta Bytča.

Po minuloročnom veľkom záujme o prehliadku kultúrnych pamiatok sme tento rok rozšírili ich počet o ďalšie dve. Po dohode s Rímskokatolíckou cirkvou, farnosťou Bytča budú mať návštevníci možnosť prezrieť si Kostol všetkých svätých na námestí, aj Kostol svätej Barbory na cintoríne s odborným výkladom. Prehliadka vzácnych kostolov sľubuje nevšedný zážitok. Doteraz ste ich totiž mohli navštíviť len v časoch oficiálnych bohoslužieb a sviatostí, alebo za účelom modlitby. Teraz sa dozviete veľa o samotnej histórii vzácnych stavieb. Informácie vám podajú skúsení lektori.

Samozrejme nevynecháme ani prehliadky svetských dominánt mesta. Bytčianskym zámkom vás bude aj tento rok sprevádzať PhDr. Jana Kurucárová, ktorej výklad je vždy veľmi zaujímavý. Okrem toho vás pri niektorých vstupoch svojim spevom potešia členovia bytčianskeho speváckeho zboru Gloria Deo a krátke scénky z histórie zámku zahrajú Dramaťáci zo ZUŠ Bytča.

Bohatý bude aj program v synagóge. Členovia OZ na záchranu bytčianskej synagógy vás oboznámia so súčasným stavom tejto vzácnej stavby a prevedú vás aj jej históriou. Hlavnými hviezdami programu v synagóge budú Dramaťáci. Pod vedením Radovana Kianicu sa vám predstavia dvakrát. Najskôr to bude rozprávka Matilda a potom premiéra divadelného predstavenia Anna. Príbeh o židovskom dievčati, Anne Frankovej, ktoré sa skrývalo pred fašistami, prežilo koncentračný tábor a svoje zážitky si zaznamenávalo do denníka. A napokon, nie v poslednom rade, sa môžete tešiť aj na vystúpenia komorného zoskupenia Prelatus Muzicus. V jeho podaní si vypočujete diela najznámejších skladateľov, vrátane Johanna Sebastiana Bacha.

Sobášnym palácom vás prevedú skúsení lektori Považského múzea v Žiline. Po prehliadke si v ňom budete môcť pozrieť dokumentárny film z cyklu Hľadanie stratených svetov: Pavol Dvořák – Život a smrť palatína: Juraj Turzo a Alžbeta Coborová. V tomto roku, kedy si pripomíname 400. výročie smrti palatína Juraja Turza, pripravujú v Sobášnom paláci stálu expozíciu práve tomuto významnému mužovi.

 

Program v zámockom areáli

Program v zámockom areáli bude aj tento rok bohatý. Opäť sa bude niesť najmä v duchu folklóru, spevu, tanca, ľudových remesiel, jedál a zvykov. Svoje umenie vám predvedú ľudoví umeleckí remeselníci. Ich umenie si budete môcť nielen pozrieť, ale prostredníctvom workshopov aj vyskúšať. A samozrejme na tradičnom jarmoku si ich výrobky budete môcť aj zakúpiť. Reštaurácia U palatína a Radničná reštaurácia budú ponúkať tradičné bytčianske špeciality. Nebude chýbať ani pivo, víno, či medovina.

Hlavné pódium

Program na hlavnom pódiu bude bohatý a pestrý. Na úvod sa predstavia deti z folklórnych súborov ZUŠ Bytča a SZUŠ Yamaha. Po nich vystúpia folklórne súbory z regiónu – FS Štiavničan a FS Javorníček. Región horného Považia bude zastupovať FS Váh. Vrcholom dňa budú nesporne hudobné vystúpenia skupín Hrdza a Polemic. Pre deti vystúpi bábkové divadlo Na hojdačke. Aj tento rok bude pripravený obľúbený drevený kolotoč a maľovanie na tvár.

 

SÚŤAŽ – Odkryte históriu s OC Mirage

Počas podujatia budeme opäť odkrývať históriu s OC Mirage. Tento rok sme do projektu zapojili bytčiansku synagógu. Stačí ak po jej prehliadke predložíte hraciu kartu pri stole, ktorý bude označený heslom: Odkryte históriu s OC MIRAGE. Do karty získate pečiatku a k nej zlosovateľný kupón. Kupón stačí vyplniť a vhodiť do pripravenej urny. Na jeseň budú vyžrebovaní súťažiaci, ktorí získajú LED televízor a ďalšie zaujímavé ceny od spoločností Fann parfuméria, Coincasa a Intersport. Všetky informácie o súťaži, jej pravidlá aj hraciu kartu nájdete v májovom čísle časopisu MIRAGE.

 

Viac o celom podujatí nájdete na web stránke bzd.slusnabytca.sk

Michal Filek
predseda OZ
0903 884 651
michal.filek@gmail.com

Scroll to Top