Platan javorolistý z Budatínskeho parku získal titul Strom roka

Platan javorolistý je najväčší z platanov v Budatínskom parku na sútoku významných riek Kysuca a Váh. Vo svojich 270 rokoch dosahuje obvod jeho kmeňa 603 cm a výšku 27 m. V bezprostrednej blízkosti tohto veľkého zdravého stromu rastie ďalší menší, chorý, bútľavý. Dva platany – rastú pospolu ako dvaja rozdielni bratia, koreňmi sú však neoddeliteľne previazaní. Aj keď sú rovnako starí, každý z nich mal iný osud. Ten väčší z bratov je zdravý, mohutný a krásny a v živote mu išlo všetko ľahko. Druhý musel bojovať s chorobou, preto je nižší a slabší. Sú to však bratia, zostali vedno a pomáhajú si.

Budatínsky park založil vtedajší majiteľ hradu, gróf Ján Suňog v roku 1745. Hlavným záhradníkom a tvorcom zámockého parku bol Ján František Roder zo Sliezska.

„Nominovaný platan má zo všetkých platanov v parku najrozložitejšiu korunu a najširší kmeň. V jeho tesnej blízkosti rastie jeho brat, ktorý je menší, chorý, bútľavý. Ale napriek tomu všetky tie roky stoja vedľa seba a navzájom sa podporujú. Sú posplietané koreňmi,“ uviedla riaditeľka Považského múzea Žilina Zuzana Kmeťová. „Z jeho košatej koruny dokážu na jeseň spadnúť až tri tony lístia,“ približuje správca Budatínskeho parku Pavol Chabada.

Budatínsky park je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou. Pred šiestimi rokmi päťhektárové územie prešlo obnovou. Koncom augusta dala žilinská župa nainštalovať pri vstupoch do parku sčítače. Tie za mesiac ukázali, že areál navštívi mesačne približne 30-tisíc ľudí.

Platan získa odmenu v podobe dendrologického posudku, spolu so stromami na 2. a 3. mieste ankety aj finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur pre každý strom.

Scroll to Top