„Za vůní kávy“

Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo v spolupráci s Muzeom Beskyd Frýdek-Místek voňavú výstavu „Za vůní kávy“ venovanú histórii kávy, jej príprave a servírovaniu. Priblíži históriu kaviarenského života, dozvieme sa, kde vznikla najstaršia kaviareň a ako vyzerala kultúra pitia kávy v druhej polovici 20. storočia.

Na konci 16. storočia sa Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic ako prví Česi zoznámili s kávou, ktorú mali možnosť ochutnať na svojich cestách. Do širšieho povedomia sa v Česku dostala až o sto rokov neskôr, kedy sa jej pitie odohrávalo predovšetkým v šľachtických salónoch a neskôr v kaviarňach. Káve sa v našich krajinách začalo dariť až v 20. storočí v období Prvej republiky, kedy kaviarne predstavovali jeden zo symbolov nového životného štýlu. 2. svetová vojna priniesla úpadok kaviarenského života, namiesto kvalitnej kávy boli dostupné náhrady ako cigorka či melta a neskôr populárny „český turek“.

Príďte sa nadýchnuť vône kvalitnej, dobrej kávy do výstavných priestorov Budatínskeho hradu.  Vernisáž sa uskutoční v utorok 23. 2. 2016 o 17.00 hodine a výstava potrvá do 27. marca 2016.

Mgr. Slavěna Jurčíková
kurátorka výstavy

 

Scroll to Top