Budatínsky hrad pre deti – FOTOGALÉRIA

Skvelou návštevou, 5-tisíc ľudí, sa môže popýšiť nedeľné podujatie Budatínsky hrad pre deti. Považské múzeum v Žiline si pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pripravilo prehliadku Budatínskeho hradu prispôsobenú detskému návštevníkovi a množstvo aktivít v areáli hradu i parku.

Počas celého dňa mohli v hrade deti absolvovať cestu rytiera, na konci ktorej boli pasované do stavu rytierskeho. Prehliadka hradu bola sprevádzaná hrou na harfu. V parku si skupina historického šermu Cech Terra de Selinan pripravila ukážky lukostreľby s možnosťou vyskúšať si nielen strieľanie šípov, ale aj šermiarske umenie, ba dokonca viaceré stredoveké hry. Víla Dobromila zapojila deti do hrania rozprávok, zabávala sa a spievala si s nimi, doprevádzala hry na rôzne hudobné nástroje.

V hlavnom programe na pódiu vystúpili Mažoretky z Varína, pohybové divadlo DFS Kolárik, Detská tanečná skupina Skipy zo Žiliny a s hrou Pinocchio zabavilo deti Divadlo zo šuflíka. Na južnej terase hradu, ale nielen tam, svoju šou predvádzal Historický Šaško Fjodor.

Súčasťou podujatia boli remeselnícke trhy spojené s tvorivými dielňami. Šikovní remeselníci učili deti maľovať na hodváb, drôtovať i vyrábať predmety z hliny na hrnčiarskom kruhu. Deti si mohli vyskúšať aj servítkovú metódu, zdobenie medovníčkov či výrobu šperkov. Najmenšie detičky sa povozili v obľúbenom drevenom kolotoči, všetci si pochutili na cukrovej vate, pukancoch, trdelníkoch, výbornom občerstvení. A kto mal trpezlivosť, vystál rad aj na maľovanie na tvár.

FOTOGALÉRIA

Scroll to Top