Budatínsky rínok 2017

Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s poľským partnerom Gminou Strumień pripravilo i tento rok bohatý program na záverečné podujatie sezóny s názvom Budatínsky rínok. Konať sa bude v sobotu 21. októbra 2017 v areáli Budatínskeho hradu so začiatkom o 10. hodine.

Dopoludnia je program venovaný predovšetkým detskému návštevníkovi, ale zabavia sa určite aj dospelí. Na hlavnom pódiu sa už krátko po desiatej hodine predstavia tancom i spevom deti z DFS Lieska. Po nich je na rade hudobno – bábkové divadlo Féder Teáter z Pezinka, ktoré hrá pre dospelých, deti a dokonca, ako jedno z mála divadiel na Slovensku, i pre batoľatá. Na podujatí Budatínsky rínok zahrajú predstavenie „O príšernej princeznej“.

Súčasťou slávnostného otvorenia podujatia bude na poludnie sprístupnenie jedinečnej výstavy „Toto je múzeum_75 rokov PMZA“. Pútavým spôsobom pripomína viacero významných osobností  múzea a návštevníkovi ponúka možnosť spoznať zblízka zákulisie múzejnej práce. Podrobnejšie informácie nájdete TU.

Do života uvedieme aj publikáciu „Ako znejú…“, ktorá dokumentuje tradíciu a súčasný stav výroby ľudových hudobných nástrojov v Žilinskom kraji. (Viac k publikácii čítajte TU.) Na veľmi netradičných hudobných nástrojoch v tento deň tiež zahrajú a skvelú náladu vytvoria Vrbovskí víťazi. Na podujatí budú účinkovať aj hostia z poľského Strumieńa, kapela Pink Horse Trio so svojím nezameniteľným groove jazzom, kapela DeART ovplyvnená bluesom, jazzom, folkom a rockom. Na záver podujatia je pripravený koncert, v ktorom zaspieva spevák a moderátor podujatia Roman Nadányi so svojou kapelou. Na hlavnom pódiu privítame účastníkov hradnej cyklojazdy „Na bicykli na Rínok“ a vyžrebujeme aj výhercov tomboly. Lákadlom v občerstvení bude tento raz vynikajúci pečený býk. Na Budatínskom rínku môžete ochutnať pražené tekvicové jadierka, etiópsku kávu, pukance, trdelníky, medovinu, medovníky, pečené gaštany či jablkový mušt.

Počas celého dňa budú v areáli hradu na návštevníkov čakať zruční remeselníci a šikovní farmári z nášho regiónu. Predstavia svoju prácu, remeselnícke i farmárske výrobky a určite aj veľmi radi poradia. Obohatením podujatia budú aj tento rok stánky stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja s možnosťou prehliadky umeleckých zručností študentov (SOŠ drevárska a stavebná, Krásno nad Kysucou, SOŠ stavebná, Žilina, Hotelová akadémia, Žilina, SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku, Žilina, SOŠ obchodu a služieb, Čadca, SOŠ strojnícka, KNM, Súkromná stredná umelecká škola, Žilina, Súkromná SOŠ, Bytča). Deti si overia svoju zručnosť v tvorivých dielňach, pripravená bude aj lukostreľba a svoje dravce predstavia mladé sokoliarky. V Kaplnke Budatínskeho hradu je naplánovaná beseda s autorom výstavy „Ľudia a krajina spod Rozsutca“, fotografom Vladom Bačom. Viac k výstave nájdete TU.

Vstup na podujatie je zdarma. Parkovanie áut v blízkosti areálu počas podujatia bude obmedzené, na záchytné parkoviská navedú návštevníkov značenia.

Program na javisku

 

Zmena programu vyhradená.

Scroll to Top