Fašiangy v múzeu

„Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,

kto nemá kožuška zima mu bude…“

               Nielen táto, ale aj mnohé ďalšie fašiangové piesne odzneli v expozíciách Považského múzea v Žiline počas uplynulého víkendu. Zabávali sme sa na ľudovú nôtu, spievali a tancovali sme s turoňom, pochovávali basu a tak sme sa pripravovali na pôstne obdobie.

               V sobotu, 25. 2. 2017, sme v obci Čičmany privítali fašiangovníkov pred Radenovým domom. Sprievod, ktorý prechádzal celou dedinou, tvorili hudobníci, tanečníci v tradičných čičmianskych krojoch, ale aj  fašiangový symbol – turoň. Pred našou expozíciou sme ich obdarili slaninkou, pálenkou a vajíčkami na praženicu. Tradičné slovenské fašiangové zvyky si prišlo do Čičmian pozrieť veľké množstvo návštevníkov, ktorých sme ponúkli vynikajúcimi šiškami.

               Južná terasa Budatínskeho hradu ožila fašiangovou veselicou v nedeľu, 26. 2. 2017. O zábavu sa postarali folkloristi zo žilinského súboru Oprášené krpce a FS Štiavničan zo Štiavnika. Ukázali nám, ako sa v minulosti v predvečer popolcovej stredy pochovávala basa. Tanečníci v maskách navodili výbornú atmosféru, ktorou sa naladilo viac ako  500 prizerajúcich sa návštevníkov. Tí ochutnali špeciality ako šišky, chlieb s masťou a cibuľou a zohriali sa výbornou medovinou.

               V infopulte Budatínskeho hradu bola prezentácia historických fotografií s tematikou  fašiangových zvykov a karnevalových sprievodov, aké v minulosti boli súčasťou života dedín v okolí Žiliny.

„Už sa Fašiang kráti, už sa nenavráti…“   

        

FOTOGALÉRIA – Budatínsky hrad

FOTOGALÉRIA – Čičmany

 

Scroll to Top