Móda z čias renesancie

Nenechajte si ujsť pohľad na znovuzrodenú renesanciu vo forme módy od autorky kostýmov Martiny Hřibovej.

Považské múzeum v Žiline pripravilo v nádherných priestoroch Sobášneho paláca v Bytči pre všetkých nadšencov módy unikátnu výstavu replík historických renesančných kostýmov, ktoré sú doplnené obrazmi poskytujúcimi pohľad na vývoj odievania naprieč celou Európou. Nájdete tam repliky kostýmov slúžky, veštkyne, ale aj Františka I., Márie Medicejskej, či Anny Habsburskej. Súčasťou výstavy okrem kostýmov rôznych spoločenských vrstiev je aj množstvo doplnkov, medzi iným šperky, topánky či pokrývky hláv.

Martina Hřibová, autorka výstavy, i replík historických kostýmov pracuje na zlínskej technologickej fakulte, kde sa zaoberá skúmaním vlastností a využitím nových hmôt. Únikom od vedy je jej neskonalý záujem o históriu a dobový odev. Inšpiráciu nachádza na starých obrazoch a vo voľnom čase navrhuje a šije šaty podľa gotickej, renesančnej alebo barokovej módy. Túto záľubu zdieľa aj jej manžel, spoločne ušili už stovky kostýmov, každý je prepracovaný do najmenšieho detailu, precízne a dôsledne, aby odevy zodpovedali svojej dobe. Rovnako však dokážu vyrobiť aj odevy pre šermiarske vystúpenia.

Pre školy je počas celého trvania výstavy pripravená aj doplňujúca prednáška, ktorá podrobnejšie predstaví žiakom obdobie renesancie. Na prednášku je však potrebné sa vopred objednať na sobasnypalac@pmza.sk. Výstava bude v priestoroch Sobášneho paláca verejnosti prístupná počas bežných otváracích hodín, každý deň okrem pondelkov, až do 31. júla 2018.

FOTOGALÉRIA

Scroll to Top