Múzeum pre Vás: Seminár “Historické výročia v roku 2018” aj v Budatíne

V septembri sa v Sobášnom paláci v Bytči konal medzinárodný odborný seminár venovaný významným výročiam, ktoré si pripomíname v roku 2018. Pre veľký záujem a pozitívne ohlasy sa Považské múzeum v Žiline rozhodlo uskutočniť tento seminár aj v Budatínskom hrade a priniesť tak výber tých najzaujímavejších príspevkov širokej verejnosti.

Seminár sa uskutoční vo štvrtok 15. 11. 2018 so začiatkom o 16.00 v priestoroch východného paláca Budatínskeho hradu. Traja prednášajúci, odborní pracovníci Považského múzea v Žiline a pracovníci Štátneho archívu v Žiline so sídlom v Bytči, budú rozprávať na témy nielen ohľadom stého výročia vzniku Československej republiky, ale aj o ostatných výročiach, ktoré si pripomíname v roku 2018.

Bitku pri Kotešovej, ktorá sa odohrala 5. decembra 1918, nám priblíži vo svojom príspevku Miroslav Martinský, zo Štátneho archívu. Jeho kolegyňa, Mária Weinbergerová, bude mať prednášku na tému: Výročia, na ktoré tiež nezabúdame. O československých železniciach, ktoré oslávili tento rok svoje sté výročie na Hornom Považí, bude prednášať historik dopravy Považského múzea v Žiline, Peter Šimko. Po skončení prednášok bude priestor nielen na zodpovedanie otázok publika, ale aj na diskusiu s odborníkmi o našej histórii.

V roku 2018 si Slovensko pripomína hneď niekoľko známych aj menej známych výročí. Pevne veríme, že náš odborný seminár dokáže priblížiť tieto míľniky tak, aby zaujal nielen pamätníkov, ale aj laikov a širokú verejnosť.

Vstup na seminár je zadarmo.

Tešíme sa na Vás.

Scroll to Top