Keď sprevádza riaditeľ múzea

„Dnes to nebude bežná prehliadka. Uvidíte miestnosti, ktoré ešte nie sú sprístupnené a možno sa dozviete aj niečo, čo ste nevedeli.“ týmito slovami začal svoj vstup riaditeľ Považského múzea v Žiline Mgr. Michal Jurecký. V utorok 20. 8. mal totiž špeciálnu prehliadku Budatínskeho hradu v rámci pravidelného cyklu Múzeum pre vás.

V infopulte sa nazbieralo takmer 50 zvedavcov, ktorí si nechceli nechať ujsť toto zaujímavé podujatie. Riaditeľ rozprával, vtipkoval, vysvetľoval historické súvislosti, ukazoval zbierkové predmety, zariadenie hradu či stavebné úpravy. Návštevníci obdivovali vystavené exponáty, počúvali a veľa sa pýtali. Zaujímali ich príbehy panovníckych rodov, pôvod predmetov v hrade, rekonštrukcie i legendy s ním spojené.

Najviac sa im páčilo v podkroví hradu. Veď kto by si nechcel pozrieť miestnosti, v ktorých budú v budúcnosti výstavy alebo moderný otvorený depozitár? Navyše, keď zaváňajú dobrodružstvom z tmavého a nepoznaného priestoru. Vrcholom bol výstup na vežu. Stodvadsaťpäť schodov zvládli všetci bez problémov. Výhľad na okolie  na čerstvom vzduchu stál určite za to. Prehliadka skončila neplánovane na západnej terase. Okrem fotogenických záberov lákala už aj samotným faktom, že na ňu ešte noha návštevníka nevkročila. Prítomní tak odchádzali s pocitom, že zažili niečo výnimočné. A svoju vďaku vyjadrili zaslúženým potleskom.

Scroll to Top