Predmet mesiaca – divorastúce cesnaky

Predmetom mesiaca vo februári sú divorastúce cesnaky. V slovenskej prírode ich nájdeme vyše pätnásť druhov, v herbári Považského múzea je ich zastúpených sedem. Cesnaky majú podzemné cibule, jednoduché listy a trojpočetné kvety usporiadané v paokolíku. Väčšinou ich prezradí charakteristický zápach. Môžu za to špecifické látky so štipľavou arómou ako je napríklad alicín, ktorý má silné antimikrobiálne, protiplesňové a antioxidačné účinky. Rastline slúžia na boj s chorobami a bylinožravcami.

Najskôr, v apríli až júni, kvitne cesnak medvedí (Allium ursinum). Rastie v tienistých vlhkých hájoch, na brehoch lesných potokov a lužných lesoch, najmä vo vápencových bučinách. Má čisto biele kvietky v redšom polguľovitom kvetenstve. Je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami a v ľudovom liečiteľstve sa používa pri vysokom krvnom tlaku. Pri zbere vo voľnej prírode treba dať pozor na zámenu s jedovatými listami konvalinky voňavej alebo jesienky obyčajnej, tie však nájdeme až v jeseni.

Pomenovanie inšpirované živočíšnou ríšou má aj cesnak hadí (Allium victorialis). Je to rastlina typická svojim veľkým zelenkastým guľovitým kvetenstvom. Na rozdiel od cesnaku medvedieho jeho listy nie sú len prízemné a obopínajú stonku. Vyskytuje sa vo vyšších polohách hôr až do porastov kosodreviny. Kvitne v máji až auguste. Cesnak hadí sa používal už od stredoveku ako liečivá a magická rastlina V Ázii sa aj v súčasnosti využíva ako zelenina.

K druhom s fialovými kvietkami, ktoré sú zastúpené v herbári Považského múzea, patria cesnak člnkovitý, orešcový a sivkastý. Cesnak člnkovitý (A. carinatum) osídľuje kamenité a krovinaté stráne, vyhovujú mu zásadité pôdy, nájdeme ho aj na slatinných lúkach. Tento druh cesnaku je ako jediný zaradený v aktuálnom Červenom zozname výtrusných a kvitnúcich rastlín Slovenska ako takmer ohrozený druh.

Cesnak orešcový (A. scorodoprasum) sa kedysi hojne pestoval ako zelenina, rastie v lužných lesoch, lesných okrajoch a priekopách na výživných vlhkých pôdach. Môžeme ho vidieť od júna do júla.

Cesnak sivkastý horský (A. senescens ssp. montanum) kvitne v júni až auguste. Je atraktívnou ozdobou prirodzených rastlinných spoločenstiev na zarastených skalách a skalnatých  stráňach.

Svetlé kvety má cesnak bledožltý a cesnak planý. Cesnak planý (A. oleraceum) obýva krovinaté stráne, svetlé listnaté lesy, medze, okraje polí a kvitne v lete.

Pohľadom na uvedené druhy cesnakov sa môžete potešiť priamo v prírode v priebehu jari a leta. Herbárové položky a fotografie sú počas celého februára k dispozícii vo vstupnej hale Budatínskeho hradu. Tešíme sa na vašu návštevu!

 

Scroll to Top