Slávnostné otvorenie hradu Strečno

Zážitková prehliadka zo života známych osobností hradu, stredoveká kuchyňa a remeslá v podaní Cechu Terra de Selinan, vystúpenie detského folklórneho súboru Lieska. To všetko čakalo v nedeľu 28. apríla na návštevníkov hradu Strečno. Slávnostné otvorenie bolo vďaka výstrelom z dela počuť do celého okolia.

Zážitková prehliadka

Počasie našťastie neodradilo stovky zvedavcov, ktorí už predpoludním prekročili brány hradu. Privítala ich slúžka Terezka, ktorá ochotne porozprávala nielen o hrade, ale prezradila aj čo – to zo života Žofie Bosniakovej a Františka Vešeléniho. V kuchyni ich privítala svojrázna kuchárka Marianka, vďaka ktorej sa dozvedeli, ako vznikli obľúbené bosniaky a nezabudla spomenúť ani najnovšie klebety z dediny. Počas prehliadky návštevníci stretli aj milú a štedrú hradnú pani a jej váženého manžela. Z ich rozhovoru vytušili celkovú situáciu v regióne a blížiace sa protihabsburské povstania. Mali možnosť nahliadnuť do zrekonštruovanej kaplnky, kde si vypočuli romantické klavírne tóny.

Stredovek na hrade

Na nádvorí hradu už voňala stredoveká kuchyňa. Posúchom s najrozmanitejšími omáčkami sa nedalo odolať. Členovia Cechu Terra de Selinan ochotne rozprávali o jedlách a receptoch v 15. storočí. Mnohí dospelí i deti neváhali vystreliť z luku či vyraziť si svoju vlastnú mincu. Takto sa preniesli do čias skutočného stredoveku, čo umocňovali aj dobové  kostýmy a celková atmosféra na nádvorí.

Detský folklór

Popoludní sa v oddychovej zóne v Stredovekej dedine Paseka predstavil detský folklórny súbor Lieska. Pestré vystúpenie malých i väčších detí rozjasnilo tváre prítomných ukrývajúcich sa  pod dáždnikmi. Okrem spevákov a tanečníkov sa po prvýkrát predviedla aj ľudová hudba. Z účinkujúcich sršala radosť, ktorú preniesli aj na divákov. Ich výkony boli odmenené zaslúženým potleskom.

Tohtoročná sezóna na hrade Strečno tak oficiálne začala a návštevníci sa môžu tešiť na množstvo zaujímavých podujatí.

Scroll to Top