Výstava “V sieti…”

Priestory Drotárskeho pavilónu na tri mesiace obohatia diela žilinskej umeleckej drotárky Márie Porubčanskej. Výstava s názvom „V sieti…“ mapuje jej dvadsaťročnú tvorbu. Bývalej ekonómke sa drotárstvo stalo celoživotným koníčkom. Jej záľuba sa prehĺbila prácou v Považskom múzeu v Žiline, kde sa ako lektorka hlbšie zoznámila s históriou remesla a stala sa jeho nadšenou propagátorku. Keďže ručné práce jej boli blízke, začala drôt spracovávať technikou šitej čipky a vytvorila si svoj vlastný výtvarný rukopis. Jeho základom sú jemné drôtené siete z drobných slučiek. Kombináciou očiek rôznych veľkostí vytvára pravidelné dierované dekoratívne vzory pripomínajúce čipku.

Mária Porubčanská má široký a rôznorodý autorský záber. Primárne tvorí drôtenú bižutériu, opletá však aj keramiku a sklo a vyrába dekorácie na rôzne príležitosti. Inšpiruje ju príroda, človek, ľudová kultúra, obľubuje aj duchovné a ezoterické námety. Pracuje s veľmi jemným materiálom, najčastejšie s medeným drôtom v rôznych farebných povrchových úpravách. Na šperky používa postriebrený a strieborný drôt, ktorý kombinuje s polodrahokamami a perlami. Práce Márie Porubčanskej sú odrazom jej otvorenej a optimistickej povahy – hravé, plné detailov a často aj farieb. Sú vyjadrením jej túžby po harmónii a potrebe dobra, lásky a porozumenia medzi ľuďmi. Symbolicky zamotaná v drôtenej sieti tak svojou tvorbou rozdáva radosť všetkým naokolo.“ doplnila kurátorka výstavy – historička drotárstva Považského múzea v Žiline Katarína Hallonová.

Autorka rada predvádza prácu s drôtom na rôznych podujatiach a ochotne odovzdáva svoje zručnosti dospelým i deťom, často tiež s telesným či duševným postihnutím. Mnohé jej diela už boli prezentované  v rámci drotárskych výstav na Slovensku i v zahraničí. Návštevníci Drotárskeho pavilónu pri Budatínskom hrade ich uvidia od 5. decembra 2019 do 29. februára 2020 každý deň okrem pondelka od 9.00 do 16.45. Vernisáž výstavy „V sieti…“ bude 4. decembra o 16.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top