Záhada ukradnutého pokladu

,,Ešte sa nenašla záhada, ktorú by som nedokázal vyriešiť,“ táto obľúbená veta Sherlocka Holmesa, najznámejšieho detektíva všetkých čias, sa v sobotu 31. augusta niesla múrmi Budatínskeho hradu. Majster dedukcie navštívil tento malebný kraj už po tretíkrát. Tentoraz ho miestny gróf Ladislav zavolal, aby mu pomohol vyriešiť krádež pokladu, ktorý tvorila kolekcia cenných drôtených misiek. Tie chcel hradný pán darovať vzácnemu hosťovi. Budatín totiž poctila svojou návštevou samotná rakúska cisárovná Sisi. A keďže si gróf nechcel pred cisárovnou urobiť hanbu, napochytro pozval na hrad svojho priateľa Holmesa. Ten neváhal ani chvíľu a do Budatína dorazil so svojím tradičným šarmom, vycibreným postrehom a anglickým prízvukom. Hneď po príchode sa pustil do pátrania. Okrem grófa Ladislava a jeho manželky Šarloty vypočul aj ich rodinnú priateľku grófku Emíliu, ktorá znenazdajky prišla na hrad až z Viedne, a tiež dve trošku klebetné a neporiadne slúžky, Aničku a Haničku.

Vražda v priamom prenose

Precízneho a miestami, vďaka jazykovým nezrovnalostiam, i humorného výsluchu sa zúčastnili aj všetci zvedaví návštevníci, ktorí v posledný augustový večer navštívili Budatínsky hrad. Zároveň boli svedkami jednej vraždy. Slúžka Hanička sa totiž vďaka svojmu obľúbenému počúvaniu za dverami dozvedela, kto ukradol poklad. Keď to chcela prezradiť detektívovi, zlodej ju zákerne zastrelil. A tak Sherlock Holmes nevyšetroval len krádež, ale aj vraždu. Detektívovou podozrivou bola už od samého začiatku grófka Emília. Avšak chýbali mu dôkazy. A keď grófka nečakane našla stratené misky, zdalo sa, že tentokrát sa Sherlock zmýlil.

Atentát na cisárovnú

Hradný pán Ladislav, šťastný, že poklad sa našiel, bez váhania prisľúbil Emílii, že dar môže cisárovnej odovzdať práve ona. A grófka čakala len na túto príležitosť. Na Budatínsky hrad totiž prišla kvôli tomu, aby zabila cisárovnú a tým sa jej pomstila za to, že jej pred rokmi vyfúkla cisára. Keď sa už schyľovalo k najhoršiemu a grófka nenápadne vyťahovala spoza chrbta dýku, Holmesovi všetko došlo: ,,Stop, ďalej už ani krok! Už som na to prišiel. Pozor, vaše veličenstvo, grófka má zbraň!“ Cisárska stráž grófku pohotovo odzbrojila. Sherlock Holmes tak mohol opäť spokojne dodať: ,,Zase jedna záhada, ktorú som úspešne vyriešil.“

Návštevníci zapojení do pátrania

Do detektívneho vyšetrovania sa mohli zapojiť aj návštevníci. Na pripravených lístkoch zakrúžkovali meno svojho podozrivého. Zo správnych odpovedí sme na konci každej prehliadky vyžrebovali víťaza malého darčeka. Okrem výherného balíčka si návštevníci odnášali domov aj úsmev na tvári a dobrý pocit z príjemne stráveného večera.

Scroll to Top