Budatínsky papierák

V sobotu 18. júla 2020 sa v priestoroch Budatínskeho hradu uskutoční 1. ročník výstavy a súťaže modelov z papiera pod názvom Budatínsky papierák. Okrem stretnutia v rámci komunity modelárov je cieľom podujatia ukázať širokej verejnosti, čo všetko sa dá vytvoriť z papiera. Návštevníci sa môžu tešiť na formuly, stavebné stroje, hrady, figúrky, lietadlá a mnoho iného. V nedávnej minulosti bolo vydaných aj niekoľko vystrihovačiek, z ktorých sa dajú zhotoviť papierové modely pamiatok z okolia Žiliny ako Katedrála Najsvätejšej Trojice, Burianova veža, Kaplnka v Celulózke a iné.

Podujatie organizuje skupina modelárov zo Žiliny a okolia, ktorá vystupuje pod menom KPaM Žilina (Klub papierových modelárov Žilina). Niekoľko rokov spoločne s plastikovými modelármi organizovali výstavu v Lietavskej Lúčke. Tento rok sa rozhodli urobiť pre papierové modely v spolupráci s Považským múzeom v Žiline samostatné podujatie.

„Hlavou“ klubu je modelár Michal Vršanský, ktorý zhrnul špecifickú záľubu takto: „Každý modelár je iný. Na súťažiach vidíme, že niekto dotiahne stavbu do dokonalej čistoty, ale z diela dýcha akýsi chlad. Iného teší, ako mu diely pekne do seba zapadajú, ďalší má model len ako základ pre ďalšie “umelecké vyžitie”. Použije rôzne pigmenty, laky, strieka ho airbrushom a rozličným spôsobom ho posúva inam, než bol ten pôvodný, zväčša kúpený ako vystrihovačka. Obyčajne je zvykom u modelárov takýto model ceniť viac ako ten čisto zlepený. Ale občas sa nepodarí modelárovi utrafiť správnu mieru a preženie to. A keby sme si svoje výrobky nevystavovali, tak by sme ich nevedeli porovnať.

Ak máte radi zmenšený svet, chcete vidieť niečo nové alebo sami robíte modely z papiera a chceli by ste ich priniesť, radi vás uvidíme v sobotu 18. júla v priestoroch Drotárskeho pavilónu. Registrácia vystavovateľov je o 8.00, súťažiť sa bude v rôznych vekových kategóriách a najlepšie modely vyhodnotí odborná porota o 14.00. Návštevníci môžu diela z papiera obdivovať od 10.00 do 14.00 a okrem toho si budú môcť zaujímavé papierové vystrihovačky aj kúpiť.  

Scroll to Top