Drôtené kraslice

Výstava „Veľká noc ide…“

K jarnému obdobiu neodmysliteľne patria zdobené vajíčka – kraslice, ktoré v súčasnosti plnia predovšetkým estetickú funkciu. Sú nielen pekným symbolom jari, ale aj dôkazom šikovnosti rúk ich tvorcov a výtvarného nadania. Na Slovensku poznáme niekoľko spôsobov ich výzdoby, či už je to jednoduché farbenie, voskovanie, leptanie kyselinou, obliepanie slamou a mnoho ďalších. Medzi najnáročnejšie a bezpochyby aj umelecky najpôsobivejšie patria  kraslice odrôtované. Sú jedinečným fenoménom Slovenska a súvisia s existenciou drotárskeho remesla, ktoré vzniklo v severozápadnej časti tejto krajiny.

Vznik vajíčok „maľovaných drôtom“ a pôvodné vzory sú tak trochu tajomstvom. Jediným hodnoverným dôkazom ich existencie v minulosti je fotografia z výstavy drotárstva v roku 1940 v Dlhom Poli. Významným medzníkom v rozvoji drotárskej ozdobnej techniky na Slovensku bola výstava kraslíc Petra Musila a jeho žiakov na Budatínskom hrade v roku 1993. O 10 rokov neskôr bolo Považské múzeum v Žiline dokonca zapísané do Guinessovej knihy rekordov ako múzeum s najväčším počtom zozbieraných odrôtovaných kraslíc. Už vtedy ich bolo viac ako 400.

Výstava „…Veľká noc ide…“, ktorá bola pre verejnosť prístupná od 21. marca do 12. mája minulého roku v Drotárskom pavilóne predstavovala kolekciu opletaných vajíčok. Výstavu autorsky pripravili pracovníčky drotárskeho oddelenia Mgr. Katarína Hallonová a Mgr. Katarína Kendrová.  Návštevníci videli takmer 360 zdobených kraslíc od tridsiatky slovenských a českých autorov. Ich časť pochádza zo zbierkového fondu drotárstva a časť od súčasných autorov pracujúcich s drôtom. „Prevažná časť vajíčok je zdobená textilnými technikami. V najväčšom počte sú zastúpené kraslice zhotovené slučkovým výpletom vychádzajúcim zo šitej čipky. Na iných remeselníci uplatnili princíp paličkovania či  háčkovania. Rovnako zaujímavé sú aj vajíčka s tradičnými  sieťami so štvorcovými, či kosoštvorcovými okami, ale aj  tie, ktoré sú opletané náročnou košikárskou technikou. Niektorí autori zasa pri ich zdobení využili  svoju fantáziu a do nezvyčajných drôtených výpletov vložili staré drotárske, ale aj moderné, abstraktné či figurálne prvky,“ priblížila etnologička drotárstva Katarína Kendrová. 

                                                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na fotografiách sú diela: Petra Musila, Blaženy Krivákovej, Valérie Pavelovej, Miroslava Kalmana, Ľubice Kullovej, Márie Porubčanskej a Eriky Majerskej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprievodné aktivity

Výstavu sprevádzali rôzne prednášky a tvorivé dielne pre školy i verejnosť. Ešte v marci sa v tomto duchu konalo podujatie z cyklu Múzeum pre vás, na ktorom sa stretli priaznivci etnológie a drotárskeho remesla. Najskôr si vypočuli prednášku historičky drotárstva Kataríny Hallonovej venovanú ozdobeným vajíčkam a obdivovali spomínanú výstavu. Po teórii prišla na rad prax a účastníci si sami vyskúšali odrôtovať vajíčko. Okrem pracovníkov z drotárskeho oddelenia Považského múzea v Žiline im pomáhala aj drotárka Helena Šuteková. Na začiatku apríla si drôtovanie vyskúšali žiaci základných škôl, ktorí sa najskôr oboznámili so zvykmi a tradíciami Veľkej noci. Prednášku aj tvorivú dielňu viedla etnologička Katarína Kendrová. Zaujímavý spôsob výzdoby kraslíc si tak vyskúšali všetky vekové kategórie. Veríme, že sa im takýto druh aktivity páčil a možno niekomu z nich robia drôtované vajíčka radosť aj túto Veľkú noc.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top