Rajecká Anča oslávila 10 rokov

“Hurá, ide vláčik…” radosť v detských očiach skvele odštartovala jubilejné jazdy historických motorových vlakov. Rajecká Anča totiž vyrazila zo Žiliny do Rajca a späť už po desiatykrát. Obľúbené podujatie organizované Považským múzeom v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina začalo v roku 2010.  Každý rok prilákalo mnoho návštevníkov, ktorí si chceli pripomenúť minulosť na koľajniciach. Inak tomu nebolo ani tentokrát.

Motorové vozne M131.1443 a M 152.0160, ktoré premávali 22. a 23. augusta odviezli stovky cestujúcich. Typickú dobovú atmosféru vo vlakoch navodili pracovníci Považského múzea v Žiline v historických kostýmoch.  “Tento rok sme vybrali oblečenie typické pre jednotlivé expozície múzea. Cestujúci tak videli Alžbetu Čákiovú z Budatínskeho hradu, Žofiu Bosniakovú z hradu Strečno, Annu Thurzovú zo Sobášneho paláca v Bytči, jednoduchú Aničku z Terchovej i svojráznu Čičmianku. Samozrejme nechýbal ani výpravca – predstaviteľ Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach. Účastníci podujatia však okrem milého zážitku získali aj zľavu do našich expozícií a budeme radi, ak sa k nám ešte v tomto roku vrátia.” priblížila kultúrna manažérka Petra Labantová.

Cestujúci, ktorí vystúpili v Rajeckých Tepliciach, nevynechali návštevu Múzea dopravy, ktoré funguje na železničnej zastávke už šesť rokov. Za ten čas sa rozrástlo o nové exponáty i interaktívne modely. Najnovším a zároveň najväčším zbierkovým predmetom v múzeu je secesný pohrebný koč, ktorý svojím zjavom ohúri hneď pri vstupe. K lákadlám patrí určite aj funkčné modelové koľajisko zobrazujúce železničný uzol v Žiline v 20. rokoch 20. storočia, ktoré sa neustále dopĺňa o typické budovy a detaily z vtedajšieho prostredia. Deti, ale i dospelých fascinuje príchod vlaku, pohybujúce sa postavičky aj zvukové efekty. Nadšencov motocyklov zase zaujala expozícia motocyklov značky Ariel. Niektoré z nich dokonca mohli vidieť počas predvádzajúcich jázd pred budovou múzea.

Organizátori boli spokojní a hoci kvôli súčasným obmedzeniam spojeným s koronavírusom nebola návštevnosť taká vysoká ako po minulé roky, veria, že milovníci historických jázd i modelov im zachovajú priazeň aj v nasledujúcich rokoch. “Sme radi, že naša námaha bola odmenená a podujatie Rajecká Anča s Hurvínkom a jeho mladším bratom Miškom sa ľuďom páčilo. Už teraz sa tešíme na ďalšie úspešné ročníky.” doplnil historik dopravy Peter Šimko.

 

Scroll to Top