Úspešná sezóna na hrade Strečno

Hrad Strečno tento rok ukončil svoju sezónu predčasne. Kvôli zhoršenej epidemiologickej situácii boli všetky expozície Považského múzea od 24. októbra zatvorené. Hrad na majestátnom brale obmedzoval otváracie hodiny kvôli počasiu v októbri a svoje brány zatváral definitívne v novembri. V tomto roku však boli poslednými návštevníkmi práve tí, ktorí prišli 23. októbra. Sezóna na obľúbenom hrade tak nezačala ani neskočila ako zvyčajne. Namiesto apríla bol otvorený až v polovici mája, no hneď počas prvého víkendu bolo zjavné, že verejnosť možnosť výletov uvítala a na hrad prišlo takmer 400 návštevníkov. V júli a auguste ho dokonca navštívilo viac ľudí ako v minulom roku. Prehliadky prebiehali individuálne a takýto štýl mnohým vyhovoval. Páčil sa najmä rodinám s deťmi, ktoré si hrad pozreli vo svojom vlastnom tempe. Bonusom bol Virtuálny QR sprievodca, ktorého v spolupráci s múzeom vytvorila firma ARDSYSTÉM.  Prostredníctvom „smart castle“ tak bola história hradu dostupná aj bez lektorského výkladu.

Kvôli obmedzeniam sa však na hrade nemohli konať populárne letné podujatia. Ľuďom chýbali najmä nočné zážitkové prehliadky. Múzeum sa preto rozhodlo zorganizovať aspoň jednu večernú s menším počtom návštevníkov. Fraňove pletky, ktoré sa konali v polovici augusta tak boli prvou akciou pre verejnosť. Zároveň veľmi úspešnou, keďže plné boli všetky vstupy. Predstavenie v podaní divadelno-hravého zoskupenia RAZCA, ktoré pôsobí pri Považskom múzeu v Žiline, bolo uveriteľné a vtipné zároveň. Lákadlom bola určite aj atmosféra hradu po zotmení. Fotografie z podujatia si môžete pozrieť TU

Ešte v tom mesiaci ožila tiež stredoveká dedina Paseka pri tradičnom podujatí Pasekanie v podaní občianskeho združenia Utgardar. Stredoveké boje a výnimočné aktivity s tým spojené podujatia na hrade ukončili. Na jeseň sa ešte nádvorie tešilo z vravy a detského džavotu, návštevníkov však bolo už menej ako cez leto. No celkovo bola sezóna pomerne úspešná. Hrad Strečno navštívilo 45 000 turistov. „Je to síce menej, ako v minulom roku, ale vzhľadom na okolnosti sme spokojní. Stratili sme viac ako mesiac, chýbali nám školské exkurzie a taktiež sme nemohli organizovať žiadne veľké podujatia, ktoré sú najmä cez leto najväčším dôvodom návštevy. Ukázalo sa však, že ľudí zaujíma aj samotný hrad, jeho história a príbehy spojené s najznámejšími majiteľmi,“ doplnila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Hoci je hrad Strečno pre verejnosť už neprístupný, v jeho priestoroch je stále živo. V severnom paláci totiž momentálne prebiehajú reštaurátorské práce. „V prvej etape, ktorá sa uskutočnila v období jeseň 2019 až jar 2020, sme zreštaurovali zachované omietky a múry v gotickej kaplnke hradu a teraz pokračujeme v časti severného paláca. Považské múzeum v Žiline prostredníctvom finančnej pomoci MK SR, cez dotačný systém „Obnovme si svoj dom“  podprogram 1.1 Obnova kultúrnych pamiatok, realizuje projekt „Reštaurovanie interiérových omietok na hrade Strečno – časť severný palác a sakristia“. Cieľom je úsilie o záchranu originálu a zároveň obnovenie pôvodného výrazu kultúrnej pamiatky s prezentáciou zachovaných plôch stredovekých omietok. Práce budú rozdelené do viacerých etáp, nakoľko finančné prostriedky pridelené v tomto roku nepostačia na pokrytie naplánovaného rozsahu. Priebeh a riešenia, ktoré vyplynuli počas realizácie prác boli z dôvodu statického zaistenia stropných trámov konzultované s pracovníkmi Krajského pamiatkového úradu v Žiline a s firmou Prodis+ s.r.o.,“ vysvetlila K. Repáňová. Sezóna na hrade Strečno by mala začať na jar budúceho roka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top