Výstava Detské vypletačky potešila malých i veľkých

Krásna, hravá, kreatívna…. Presne taká je výstava zvaná Detské vypletačky, ktorú sme otvorili vo štvrtok 8. augusta v Drotárskom pavilóne. Základom kolekcie sú jednoduché, sústružené geometrické tvary z dreva, ktoré sú opletané alebo vyplnené textilnými vláknami a farebnými kombináciami vlny, čo vytvára nevšedný vizuálny zážitok.

Vernisáž prebiehala vonku pred budovou v príjemnej atmosfére. Tú navodilo slnečné počasie i krátka úvodná scénka. Prítomných privítal riaditeľ Považského múzea v Žiline Michal Jurecký, ktorý vyzdvihol, že vďaka tejto milej výstave sa aj dospelí vrátia do detských čias a objavia v sebe kreatívneho ducha. Výnimočnosť výstavy zdôraznila aj kurátorka Katarína Hubová zo Slovenského múzea dizajnu v Bratislave. „Vizuálne jednoduché veci by nefungovali, ak by neboli dokonale premyslené a kvalitne vyrobené, ak by materiál a tvar nekorešpondovali s funkciou a ideou. To je to, čo práve u Zdena Hogha funguje. Nielen hračky, ale aj jeho úžitkové predmety z dreva či keramiky sú hravé, s jednoduchou štylizáciou tvaru, s čitateľnou funkciou a často doplnené pastelovými farbami. Rád experimentuje s materiálom, zisťuje jeho možnosti. Zdanie perfekcionalistu však môže klamať, lebo on sám sa vo svojej tvorbe hlási k pozitívnym prekvapeniam z nechceného.“  To potvrdil aj samotný autor, ktorý bol viackrát ocenený v súťaži dizajnu Kruhy na vode. Jeho diela boli súčasťou kolektívnych i autorských výstav a mnohé sú zastúpené v zbierkových fondoch Ústredia ľudovej umeleckej výroby, Slovenskej národnej galérie či Slovenského múzea dizajnu.

Výstava predstavuje ucelený systém a jej cieľom bolo vytvoriť niekoľko verzií drevených hračiek. „Figúrky je možné vypletať spôsobom blízkym tkaniu, tradičnou zápästkovou technikou aj prostredníctvom naťahovania vlákien. Okrem figúrok sú súčasťou týchto variácií tiež stavebnicové prvky, stromčeky, autíčka a valčeky, ktoré slúžia ako základ pre omotávanie. Fantázii sa medze nekladú, zručnosť sa dá trénovať rôznymi spôsobmi,“ dopĺňa autor výstavy a dodáva: „Niektoré hračky na výstave akoby nedokončené, ale to je zámer, aby ľudia  mali možnosť predstaviť si, akoby podľa nich mohli vyzerať, prípadne si to priamo na výstave aj vyskúšať,“  Výstava sa tak pohráva s fantáziou návštevníkov a dovoľuje im zapojiť sa do tvorivého procesu. Slávnostný podvečer pokračoval rozhovormi pri občerstvení a dobrú náladu doplnila hra na gitare a spev Kláry Štroffekovej.

Výstava Detské vypletačky bude v priestoroch Drotárskeho pavilónu prístupná do konca septembra.

Scroll to Top