Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro

Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľudí s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.

Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom – Žilinský región sa do modrej kampane zapája už po deviaty raz. K iniciatíve sa pridalo aj Považské Múzeum v Žiline a mesto Žilina. Urobia tak vo večerných hodinách modrým vysvietením budovy žilinskej radnice, Burianovej veže a Budatínskeho hradu. Iniciatíva  vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a snaha začleniť ľudí s touto poruchou medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. Ako Svetový deň povedomia o autizme bol Organizáciou Spojených Národov prijatý 2. apríl. Modré svetlo pomáha zacieliť pozornosť verejnosti na autizmus, ktorý ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Trpí ňou viac ľudí ako na cukrovkou a AIDS dohromady. Symbolom autizmu je modrá, ktorá je farbou komunikácie aj ústrednou farbou celej kampane Light it up blue.

Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Tieto problémy sú spojené s poruchami verbálnej reči a majú za následok, že ľudia s autizmom sa dlhé desaťročia nachádzali na okraji spoločnosti. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy. Dnešná doba, kedy čelíme celosvetovej pandémii COVID-19 (koronavírus), je pre deti s autizmom veľmi ťažké a stresujúce obdobie. Sú totiž izolované v domácom prostredí a je narušený ich denný režim.

Široká verejnosť môže 2. apríla vyjadriť svoju podporu a solidaritu modrým oblečením.

Text: SPOSA –ŽR, PMZA

Foto: archív PMZA

 

 

 

Scroll to Top