Budatínsky hrad bude opäť zelený

Už túto nedeľu, 31. októbra, začína v Glasgowe konferencia OSN o zmene klímy, známa ako COP26 ktorej hostiteľskou krajinou je Spojené kráľovstvo. Lídri z celého sveta, vrátane tých zo Slovenska, budú spoločne rokovať o ambicióznych cieľoch na záchranu planéty.

Britské veľvyslanectvo v Bratislave dlhodobo úzko spolupracuje s partnermi na Slovensku a ako predsednícka krajina COP26 sme odhodlaní maximalizovať ambície samitu a dospieť k čo najpozitívnejšiemu výsledku tak, ako to od nás občania očakávajú.

V snahe zvýšiť na Slovensku povedomie o konferencii COP26, sme oslovili viacero inštitúcií s ponukou a so žiadosťou nasvietiť svoje budovy do zelenej farby a vyjadriť tak spoločne postoj k ochrane klímy a našej planéty.

Veľvyslanec Nigel Baker povedal: „Množstvo pozitívnych odpovedí a rôznorodosť stavieb, vrátanie viacerých slovenských dominánt, ktoré sa k nám pridajú, ma naozaj potešilo. Je to veľmi povzbudzujúci signál z rôznych častí slovenskej spoločnosti vrátane vládnej, akademickej, kultúrnej, mediálnej a ďalších, že im na ochrane planéty záleží. Očakávame, že COP26 prinesie zásadný a praktický zlom z hľadiska zníženia emisií a ochrany životného prostredia. A aj Slovensko zohrá svoju rolu.”

Svietiť na zeleno bude počas vrcholného stretnutia zúčastnených hláv štátov, 1. – 2. novembra viac ako 20 budov naprieč celým Slovenskom.  V súvislosti so symbolickou vizuálnou stránkou tohto projektu veľvyslanec Baker dodal: „Už teraz sa teším na fotografie budov, ktoré nasvietia Slovensko na zeleno. Budem ich hrdo zdieľať s kolegami v Spojenom kráľovstve a širším organizačným tímom COP26 ako jasný odkaz zo Slovenska.”

Cieľom projektu však nie je len nasvietenie budov. Niektorí partneri sa napriek ich veľkému nadšeniu pre túto myšlienku nemôžu k výzve pridať, vzhľadom na nedostatočné technické vybavenie.  Preto sa pridávajú virtuálne a to prostredníctvom sociálnych médií, kde si ako svoje pozadie zvolia na čas trvania konferencie (31. október – 12. november) logo COP26.

Monika Holečková

tlačová tajomníčka – British Embassy Bratislava

Zoznam partnerov, ktorí sa k iniciatíve pridávajú nasvietením svojich budov:

Bratislava

Britské veľvyslanectvo (Panská 16)

Bratislava

Prezidentský palác

Bratislava

Ministerstvo životného prostredia

Bratislava

Primaciálny palác

Bratislava

Slovenské národné divadlo (nová budova)

Bratislava

Eurovea

Bratislava

Univerzita Komenského

Bratislava

Nová Cvernovka

Bratislava

TV Markíza

Trnava

Magistrát

Trnava

Divadlo Jána Palárika

Trenčín

Synagóga

Bojnice

Zámok Bojnice

Nitra

Slovenská poľnohospodárska univerzita

Nitra

Chrenovský most

Žilina

Budatínsky hrad

Banská Bystrica

Magistrát

Banská Bystrica

Múzeum SNP

Banská Bystrica

Štátna opera Banská Bystrica

Banská Štiavnica

Nový Zámok

Košice

Magistrát

Košice

Dóm sv. Alžbety

Košice

Štátne divadlo Košice

Košice

Univerzita P.J. Šafárika

Košice

Technická univerzita Košice

Košice

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie

Košice

Kasárne/Kulturpark

Scroll to Top