Pestrý júl v Považskom múzeu

Leto sa začína a Považské múzeum láka návštevníkov na nové výstavy a dlhšie otváracie hodiny. Expozície budú počas letnej sezóny prístupné od utorka do nedele a hrad Strečno každý deň. Navyše budú všetky objekty prístupné aj 5. júla – počas Sviatku svätých Cyrila a Metoda. „Veríme, že turisti podporia domáci cestovný ruch a navštívia naše expozície s jedinečnými muzeálnymi zbierkami a zaujímavými výstavami, ktoré sme pripravili. Múzeum je vhodné miesto na návštevu v každom počasí. V horúčave je v interiéri príjemne chladno a počas dažďa ponúkne nielen útočisko, ale aj zaujímavý program,“ pozýva riaditeľ Považského múzea Mgr. Michal Jurecký.

Najviac noviniek čaká návštevníkov Budatínskeho hradu. Priamo v jeho priestoroch sa nachádza atraktívna výstava odevov z 20. storočia pod názvom Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia. Do Drotárskeho pavilónu k výstave Drevodrôt pribudne v druhej polovici júla výstava Košicko-bohumínska železnica, ktorá bude otvorená pri príležitosti 150. výročia otvorenia trate a priblíži výstavbu, vývoj a dokumenty spojené s jej dejinami. V kaplnke budú vystavené diela z tvorby amatérskeho drotára Martina Baďuru pod názvom Môj svet. V júli chystá Považské múzeum aj menšie podujatia. V rámci cyklu Múzeum pre vás sa môžu návštevníci tešiť na exkluzívnu prehliadku Budatínskeho hradu s riaditeľom Michalom Jureckým. Aj tento rok sa bude v priestore Drotárskeho pavilónu konať súťaž a výstava papierových modelov Budatínsky papierák. „Novinkou sú Tvorivé stredy, počas ktorých si záujemcovia môžu vyskúšať svoje zručnosti a zapojiť sa do tvorivých dielní. V júli máme pripravené modelovanie z hliny, tkanie na malých krosnách, maľbu na sklo a plstenie. Okrem toho bude v areáli hradu prebiehať tradičný Deň poľskej kultúry, ktorý organizuje občianske združenie Polonus a poslednú júlovú sobotu sa hrad stane súčasťou podujatia Za pokladmi Slovenska v réžii občianskeho združenia Cakumprásk,“ doplnila kultúrna manažérka Mgr. Petra Labantová.

Zaujímavou výstavou pod názvom Premeny svadobnej bielej sa môžu pochváliť v Sobášnom paláci v Bytči. Výstava pochádza zo súkromnej zbierky etnologičky Mgr. Jany Mládek Rajniakovej, PhD. a mapuje históriu svadobnej módy 20. storočia, ale obsahuje aj súčasné modely. Jedinečná atmosféra zrekonštruovaného severného paláca na hrade Strečno dovolí vyniknúť výstave Farbohra skla. Originálne obrazy a objekty zo skla ponúkajú pohľad do inej dimenzie vnímania. Autorkou výstavy je sklárska výtvarníčka Mgr. art. Petronela Vlhová. V Múzeu dopravy v Rajeckých Tepliciach bude súčasťou stálej expozície výnimočný model autobomobilu Súľov. Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch a Expozícia Jánošík a Terchová ponúkajú osobitý pohľad do života našich predkov.

 

 

 

Scroll to Top