Premeny svadobnej bielej v pohybe

Výstava Premeny svadobnej bielej, ktorá je inštalovaná v Sobášnom paláci v Bytči mala medzi návštevníkmi veľký úspech. Preto sa Považské múzeum rozhodlo, že im na konci hlavnej sezóny pripraví prekvapenie. V sobotu 11. septembra o 14.00 sa môžu tešiť na originálnu komentovanú módnu prehliadku s príznačným názvom Premeny svadobnej bielej v pohybe, ktorú bude viesť majiteľka zbierky Janka Mládek Rajniaková.

Vyštudovaná etnologička žijúca v obci Iňa pri Leviciach zbiera svadobné šaty už niekoľko rokov. Prvé našla náhodou v opustenom dome, ďalšie sa k nej dostali darom. Postupne tak vytvorila originálnu zbierku, ktorá mapuje históriu svadobnej módy 20. storočia, ale obsahuje aj súčasné modely. Priamo na výstave môžu návštevníci obdivovať 40 kusov svadobných odevov. „Šaty v tejto nevšednej zbierke nie sú len obyčajné predmety. Sú živé a rozprávajú. Predvedené na modelkách budú vyzerať ešte autentickejšie. Ja osobne sa na to veľmi teším a verím, že rovnakú radosť pocítia aj všetci, ktorí prídu,“ pozýva Janka Mládek Rajniaková.

 Módna prehliadka bude doplnená koncertom hudobnej skupiny Doris Day Band. „Chceli sme ľuďom trochu priblížiť atmosféru svadby v jednotlivých obdobiach 20. storočia a hudba dodá tomuto výnimočnému okamihu úplne iný rozmer. Dúfame, že náš nápad zaujme aj návštevníkov a nenechajú si toto podujatie ujsť. Prosíme ich však o dodržiavanie aktuálnych hygienických nariadení a kvôli obmedzenému počtu odporúčame objednať sa na telefónnom čísle 0917 598 905. Cena vstupného pre jednu osobu je 5 eur,“ priblížila správkyňa Sobášneho paláca v Bytči Andrea Turčáková.

 

Scroll to Top