Slovanské hradisko na Veľkom vrchu získalo ocenenie

Publikácia Slovanské hradisko na Veľkom vrchu sa umiestnila na 2. mieste v kategórii odborná literatúra v súťaži Kniha Horného Považia, ktorú organizuje Krajská knižnica v Žiline. Dvojjazyčný katalóg k výstave s rovnomenným názvom vydalo Považské múzeum v Žiline a Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre. Jeho autormi sú archeológovia Mgr. Andrea Slaná, PhD. a PhDr. Gabriel Fusek, CSc.

„Spolupráca oboch inštitúcií trvá viac ako sedem rokov a pre Považské múzeum v Žiline je veľkým prínosom. Naše archeologičky vďaka nej získali licenciu na archeologické výskumy a to nám otvorilo mnohé možnosti,“  povedal riaditeľ Považského múzea v Žiline Mgr. Michal Jurecký.

„Publikácia je výsledkom 7-ročného výskumu Považského múzea v Žiline a Archeologického ústavu SAV. Prezentuje významné centrálne hradisko, ktoré sa nachádza pri obci Divinka a osídlené bolo vo viacerých časových horizontoch. Publikácia je venovaná predovšetkým osídleniu Slovanov. Čitatelia tu nájdu základné i podrobnejšie informácie o hradisku aj fotografie artefaktov, ktoré boli objavené počas výskumu,“ vysvetlila Andrea Slaná a pri prijímaní ocenenia nezabudla na spoluautora a spolupracovníkov. „Ďakujem spoluautorovi Gabrielovi Fusekovi, všetkým kolegom z Považského múzea v Žiline a z Archeologického ústavu, ktorí sa podieľali na vzniku tejto publikácie. Veľká vďaka patrí aj všetkým čitateľom, ktorí nám dali svoj hlas.“

Výsledky 15. ročníka súťaže boli vyhlásené prostredníctvom videa a záujemcovia si ho môžu pozrieť na: https://www.youtube.com/watch?v=FHf2s91w-Jk

Publikáciu Slovanské hradisko na Veľkom vrchu je možné kúpiť prostredníctvom e-shopu na https://pmza.sk/produkt/slovanske-hradisko-na-velkom-vrchu/ alebo v expozíciách Považského múzea v Žiline.

Výstava Slovanské hradisko na Veľkom vrchu je inštalovaná v Drotárskom pavilóne v areáli Budatínskeho hradu do 31. mája 2021. Pre návštevníkov je prístupná od stredy do nedele od 9.00 do 16.00.

 

 

 

Scroll to Top