Formy na oštiepok a maslo zbierkovým predmetom júna

V hornatých oblastiach nášho regiónu boli vhodné podmienky pre chov a pasenie oviec a dobytka. Okrem získavania vlny, mäsa a kože sa využívalo a spracúvalo mlieko a vyrábali sa mliečne výrobky (ovčie syry, bryndza, neskôr oštiepok, parenica, maslo a žinčica).

Pobyt na pasienkoch a výroba mliečnych produktov na salaši si vyžadovalo budovanie pastierskych stavieb, vyrábanie pastierskeho riadu a pomôcok. Tie si zhotovovali samotní pastieri. Pri spracovaní mlieka sa dodržiaval postup, pri ktorom sa mlieko najskôr dojilo do geliet, z nich sa zlievalo do putery, kde sa kľagalo pomocou syridla a roztrepávalo trepákom. Syr musel odtiecť do plachtičky. Na výrobu ďalších mliečnych výrobkov bol základnou surovinou vyzretý syr. Oštiepky, bryndza či parenica sa formovali v drevených formách.

Súčasťou zbierkového fondu etnológie sú aj drevené formy na oštiepky a na maslo, ktoré sú prezentované v rámci cyklu zbierkový predmet mesiaca.

Forma na oštiepky je z javorového dreva a má súdkovitý tvar. Skladá sa z dvoch častí. Vnútorná strana je bohato zdobená rezbou. Vyrobil ju Vít Pieš v roku 1985. Oštiepok je polotvrdý polotučný, parený alebo neparený, údený alebo neúdený syr v tvare veľkého vajca alebo šišky. Zo syra bača najskôr vytlačil srvátku, potom syr formoval v dlaniach a vložil ho do vyrezávanej formy, ktorú ponoril na pol dňa do prevareného slaného roztoku. Nasolený oštiepok s otlačeným ornamentom z formy sa dával ešte vyúdiť alebo sa konzumoval čerstvý. V niektorých oblastiach  sa vyrábali oštiepky aj z kravského kľaganého syra.

Druhým predmetom je forma na maslo zdobená kvetinovým motívom a žliabkovanými stenami. Používali ju v obci Divina približne do 50. rokov 20. storočia. Maslo konzumovali doma, prípadne ho predávali na trhu. Pred výrobou masla bolo potrebné zo sadnutého kravského kyslého mlieka zozbierať smotanu. Tá sa naliala do mútovníka a maslo sa ručne stĺkalo. Aby bolo maslo žltšie, pridávali ku smotane mrkvovú šťavu. Natlačením do drevených vyrezávaných formičiek sa maslo ozdobovalo a získalo tvar. Niekedy sa na výrobu masla miešalo ovčie a kravské mlieko.

text: Mgr. Adriana Bárdyová

 

 

Scroll to Top