Podporte vydanie knihy o Košicko-bohumínskej železnici

Po trištvrte roku intenzívnej práce kolektívu autorov pod vedením historika dopravy Petra Šimka sa nám podarilo pripraviť knihu Košicko-bohumínska železnica.
V rokoch 2020 – 2022 si postupne pripomíname 150. výročie sprevádzkovania jednotlivých úsekov Košicko-bohumínskej železnice.
Okrem výstavy a podujatí sme sa rozhodli vydať knihu, ktorá bude výnimočná:
  • novými poznatkami z jej histórie,
  • novými témami ako dosah Košicko-bohumínskej železnice na rozvoj jednotlivých miest a regiónov, vývoj jednotlivých železničných staníc, architektúry, personálu,
  • novými, zatiaľ nezverejnenými historickými zábermi.
Na príprave publikácie sme pracovali niekoľko rokov. Zbierali sme staré fotografie, rôzne písomnosti, uskutočnili sme výskum v archívoch a múzeách nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku, Rakúsku a Česku.

Kniha sa skladá z troch častí:

  • prvá dokumentuje vývoj od výstavby železnice po vznik Československej republiky,
  • druhá je historickou prechádzkou po trati od Čadce po Košice,
  • posledná predstavuje súčasné zábery dôležitých miest niekdajšej železnice.

Hoci pôjde o odbornú publikáciu, ktorú spracovalo 8 autorov, naším cieľom je, aby poznatky a historické fotografie v publikácii zaujali nielen komunitu nadšencov dopravy a histórie, ale i širokú verejnosť. Preto kladieme dôraz na zrozumiteľnosť, bohatosť obrazového materiálu a kvalitu tlače.

Veľmi sa z toho tešíme, ale na to, aby vyšla, potrebujeme vašu pomoc! Podporte jej vydanie a náš projekt na platforme Startlab: http://startlab.sk/kbz 
Takýmto spôsobom si môžete knihu predobjednať a máte zaručené, že sa k vám dostane. Veríme, že sa nám podarí vyzbierať cieľovú sumu a kniha vyjde.
Vyzbierané financie budú použité na tlač publikácie. Boli by sme radi, aby plnofarebná publikácia s 332 stranami a formátom cca 21 x 30 cm vyšla na kvalitnom papieri. Čím viac peňazí sa podarí vyzbierať, tým viac kusov bude možné vytlačiť.  Publikácia je už pripravená do tlače a zrecenzovaná. Prebiehajú záverečné korektúry. Ihneď po skončení kampane bude odoslaná do tlačiarne, tlač môže trvať niekoľko týždňov. Predpokladaný termín vydania je do konca júna 2022.
Ďakujeme za vašu podporu! 
Video upútavku si môžete pozrieť na: https://www.youtube.com/watch?v=imvwgXtMJvs
Knihu sme predstavili v starom margecanskom tuneli na podujatí S bobinou údolím Hornádu.
Scroll to Top