Zbierkovým predmetom novembra je súbor fotografií zo železničnej nehody

Zbierkovým predmetom mesiaca november je súbor fotografií zo železničnej nehody, ktorá sa stala v stanici Hričov 28. 9. 1941.

Na nehodu, ktorá sa uskutočnila v čase druhej svetovej vojny, si pamätali viacerí starší ľudia z okolia a starší železničiari. V stanici Hričov (dnes Dolný Hričov) došlo k čelnej zrážke dvoch nákladných vlakov.

V smere od Bytče išiel vojenský transport číslo 92 260 prevážajúci cisternové vozne naplnené naftou. Na jeho čele bol rušeň radu 375.0 prezývaný „hrbáň“. Prechádzal po nesprávnej koľaji („v protismere“) a na žilinskom zhlaví mal prejsť na svoju („správnu“) koľaj.

V smere od Žiliny sa blížil nákladný vlak č. 2253 na čele s rušňom radu 455.1, ktorý mal mať pred Hričovom návesť „stoj“, a teda mal vyčkať, kým stanicou prejde vojenský transport, a až následne vojsť do stanice. Vlak však nezastavil a v priestore výhybiek na žilinskom zhlaví narazil do protiidúceho vlaku.

Náraz bol veľmi prudký, spôsobil, že tendre sa nahrnuli na rušňové kabíny, kde mal personál sotva šancu na prežitie. Na mieste zomrelo päť železničiarov z oboch vlakov, ďalší traja mali ťažké zranenia. Vozne boli zdemolované. Vypukol požiar, ktorý sa nerozšíril len vďaka tomu, že duchaprítomní železničiari odpojili vozne s naftou a posunuli ich ďalej od miesta nehody.

Rušňovodič vlaku č. 2253 nehodu prežil, a tak bolo možné vypočuť si, prečo nezastavil na vchodovom návestidle. Tvrdil, že návesť bola v polohe „voľno“, a teda nemal dôvod zastaviť.

Mgr. Peter Šimko, PhD. – historik dopravy Považského múzea

Vystavené fotografie múzeu darovali potomkovia Jána Hamzu, ktorý bol kuričom vlaku 92 260 a tragicky zahynul pri tejto nehode. Zbierkový predmet je možné vidieť v infopulte Budatínskeho hradu v čase otváracích hodín počas celého novembra.

Scroll to Top