Biele na modrom

Považské múzeum srdečne pozýva na podujatie s názvom Biele na modrom – modrotlačovú tvorivú dielňu s majstrom Petrom Trnkom, ktorá sa uskutoční v nedeľu 19. júna 2022 o 14.00 hod. v Sobášnom paláci v Bytči.

Návštevníci budú mať možnosť vyskúšať si jedinečnú tradičnú ručnú modrotlačovú výrobu, dozvedia sa viac o vzniku a historickom vývoji niekoľko sto rokov nezmenenej techniky a navštívia výstavu Remeslo má modré dno.  Každý účastník si prejde celým niekoľkohodinovým procesom výroby modrotlače, a to potláčaním kombináciou vybraných vzorov, farbením indigom, praním v kyseline sírovej a na záver sušením.  „Na workshope predstavím vznik a historický vývoj 400 rokov nezmenenej techniky modrotlače. Dozviete sa, že modrotlač je indigom farbená bavlnená látka s tlačenými vzormi, že negatívne vzorovanie sa docieľuje tzv. rezervou – zamedzením farbenia látky v mieste vzoru, ako  sa pri výrobe modrotlače používala krycia kaša – pap, ktorá sa nanášala ručne tlačením pomocou modrotlačiarskych foriem, ale aj ako pracuje potlačené plátno po zaschnutí farby ponorením do kadí naplnených indigovým roztokom tzv. kypy. Následne si ukážeme, ako sa rezerva odstraňuje praním v roztoku kyseliny sírovej a usušením výrobný proces ukončíme,“ približuje majster Peter Trnka, ktorého rodinná firma sa výrobe modrotlače venuje už viac ako 100 rokov.

Veľmi nás teší vysoká návštevnosť modrotlačovej výstavy Remeslo má modré dno,  a tak sme sa rozhodli, že našim návštevníkom dáme možnosť si samotnú výrobu spojenú s potláčaním vyskúšať. Takýto workshop je skutočne jedinečný, no aj časovo náročný, preto sa ho môže  zúčastniť len určitý počet uchádzačov.  Kto rád tvorí a chce si vyskúšať niečo nové, nemal by si nechať ujsť príležitosť sa tejto dielne zúčastniť, “ pozýva správkyňa Sobášneho paláca v Bytči Andrea Turčáková.

Počet návštevníkov podujatia je obmedzený. Na modrotlačovú dielňu je potrebné sa vopred objednať do 15. júna mailom na: sobasnypalac@pmza.sk alebo telefonicky na 041/552 30 27. Cena za dielňu vrátane návštevy Sobášneho paláca a výstavy Remeslo má modré dno je 20 eur na osobu.

Scroll to Top