Noc múzeí a galérií s Barborou Turzovou

Považské múzeum sa aj tento rok zapojí do aktivity Noc múzeí a galérií, ktorej cieľom je v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo a šíriť informácie o kultúrnej rozmanitosti. V minulosti sa toto podujatie konalo zväčša na hrade Strečno či Budatínskom hrade. Teraz sa po prvýkrát uskutoční v Sobášnom paláci v Bytči, ktorý dal postaviť palatín Juraj Turzo v roku 1601 pre svadobné hostiny svojich dcér.

„Rozhodli sme sa ukázať návštevníkom krásne priestory paláca aj mimo bežných otváracích hodín a umožnili im vstup večer o 17.00, 18.00, 19.00 a 20.00.  Pre záujemcov sme si pripravili špeciálnu prehliadku v renesančnom duchu. Po pamiatke  ich bude sprevádzať samotná dcéra palatína Juraja Turza – Barbora, ktorá prezradí rôzne tajomstvá a zaujímavosti zo života rodiny,“ uviedla správkyňa Sobášneho paláca Andrea Turčáková.

Okrem prehliadky bude pre návštevníkov lákadlom určite aj výstava Remeslo má modré dno prezentujúca vývoj a remeslo modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia. Viac informácií na www.pmza.sk.

 

Scroll to Top