Konfrontácie

Na Budatínskom hrade bude od 8. júna pre verejnosť prístupná nová výstava s názvom Konfrontácie, ktorá prezentuje voľné objekty a asambláže Christiny Tabakovej. Inštalácia formou intervencie do stálej expozície  mapuje vzťah súčasnosti a minulosti prostredníctvom súčasného objektu a múzejného prostredia.  „Autorka pracuje s tvarovo i farebne rôznorodými časťami odžitých funkčných výrobkov i malými finálnymi produktmi,  ktoré sú akýmisi ikonami našej kontajnerovej kultúry a kritickým komentárom ku stavu novodobej spoločnosti,“ približuje kurátor výstavy Zdeněk Hogh z Považského múzea.

Kontrastné pozície prebúdzajú pozornosť, zvyšujú intenzitu vnemu i emocionálneho zážitku, no nemusia nevyhnutne vyznieť konfrontačne. Umiestnenie objektov prekvapí aj súzvukom s konkrétnym priestorom a stálymi exponátmi. „Záleží od nás na aké vnímanie vzájomných vzťahov sa naladíme a akým spôsobom prepojíme prítomnosť s minulosťou. Ak vnímame expozíciu ako miesto zhromaždených a usporiadaných vecí dokumentujúcich istý časový úsek a oblasť života spoločnosti, potom je takou miniatúrnou expozíciou aj každý Christinin objekt. A každým ďalším sa rozširuje zbierkový fond jej súkromného múzea. Mohli by sme teda hovoriť aj o konfrontácii dvoch múzeí na spôsob jedného v druhom. No tu už snáď ani nie je konfrontácia, ale inštitucionálna spolupráca,“ dodáva Z. Hogh.

Návštevníci výstavu uvidia v rámci prehliadky Budatínskeho hradu od utorka do nedele v čase otváracích hodín. Výstava bude prístupná do 30. septembra.

Plagát v plnej veľkosti TU
Scroll to Top