V nedeľu 22. septembra sme ochutnávali kulinárske špeciality minulosti. Na hrade Strečno sa konalo tradičné jesenné podujatie Cestovanie v čase a celým okolím sa niesla vôňa ohňa zmiešaná s arómou obilnín, ovocia a zeleniny. Pri vstupe do hradu čakala na návštevníkov typická stredoveká kuchyňa v podaní Cechu Terra de Selinan. Priamo pred ich očami pripravovali z čerstvých surovín jednoduché, no chutné placky, najrôznejšie kaše či omáčky. Cez hradné múry presvitalo ešte teplé septembrové slnko a prehliadka bola o to príjemnejšia. Obloha bez oblakov zase sľubovala nádherný výhľad z veže do okolia.
„Poďte ochutnať, takáto polievka sa na salaši jedla iba na výročné sviatky“ lákal návštevníkov bača ku kotlu plnému šošovice s údeným mäsom a klobásou. Na nádvorí hradu sa vlnil rad nedočkavých maškrtníkov a keramické misky z dielne konzervátora Michaela Daskalakisa sa plnili salašníckou pochúťkou. K nej sa výborne hodili pre Strečno typické bosniaky. Spoločnosť Hammer n. o. ponúkala aj kváskový chlieb s maslom a zemiaky s bylinkami. Vedľa nich sa krájalo, smažilo, miešalo…Veď kto by si nedal na ohni pečené huby, teplé gaštany či kaše z obilia a ovocia? Potešila tiež voňavá káva a kráľovská čokoláda v tekutom i tuhom stave.
Počas celého dňa sa dolinou niesli výstrely z ľahkého poľného dela. Čaro a jeho družina zabávali deti a rodičov nielen delostreleckým umením. Tohtoročným prekvapením bolo pozorovanie oblohy z hradných múrov v réžii Hvězdárny Valašské Meziříčí. Krásnu nedeľu na stredovekom hrade tak zažilo viac ako 900 návštevníkov.