Moje druhé ja

V priestoroch Drotárskeho pavilónu bude od 23. marca pre verejnosť prístupná výstava autorských šperkov Lucie Čertíkovej Moje druhé ja. Rodenej Bratislavčanke, geneticky sčasti spätej s regiónom bývalej Drotárie – s Kysucami, učaroval najmä antikorový drôt často v nezvyklom spojení s čiernym viazacím oceľovým drôtom, doplnený o efektné minerály a polodrahokamy. Nápaditou kombináciou drotárskych prvkov a postupov prevzatých zo spracovania textilných vláken alebo prírodných pletív z nich konštruuje originálne umelecké artefakty, ktorých galériou sa stáva ľudské telo.

„Lucia Čertíková sa s tradičným slovenským remeslom – drotárstvom zoznámila cez drôtom opletané veľkonočné kraslice, neskôr absolvovala kurzy drôtovania v ÚĽUV-e. Spočiatku sa zamerala na drobné dekoratívne predmety, no postupne sa do centra jej pozornosti dostali šperky. Sú pozoruhodné nielen spôsobom zhotovenia, ale aj originálnym dizajnom. Vytvára ich svojským imaginatívnym spôsobom zo spleti mäkkých abstraktných organických línií, prirodzene vychádzajúcich jedna z druhej alebo hravou interakciou geometrických tvarov. Rada rozvíja jeden centrálny motív, no často pracuje aj s rytmicky sa opakujúcimi prvkami. V šperkoch tak odráža svoj krehký snový vnútorný svet, inšpirovaný krásou prírody, tajomstvami vesmíru a zázrakmi života. Očarenie prírodou cítiť u nej aj v tvorbe menších plastík a objektov z tvrdého oceľového vlákna, ktoré sporadicky tvorí popri šperkoch a buduje z nich vlastný poetický alternatívny drôtený svet.“ približuje kurátorka výstavy Mgr. Katarína Hallonová, ktorá pôsobí v Považskom múzeu ako historička drotárstva.

Výnimočné šperky, doplnené o drôtené plastiky, môžu záujemcovia obdivovať počas bežných otváracích hodín Drotárskeho pavilónu do 4. októbra.

Plagát v plnej veľkosti TU
Scroll to Top