Hrad Strečno smúti za návštevníkmi

Plné nádvorie, pestrý program, výborná kuchyňa a hlasné výstrely z dela. Takto nejako by to pravdepodobne vyzeralo na slávnostnom otvorení hradu Strečno. Začínala by ďalšia podujatiami nabitá sezóna a hrad na brale by otvorenou bránou vítal tisíce návštevníkov. Veď na túto príležitosť čakal celú zimu. V dnešnej situácii nič z toho nie je možné. Pracovníci Považského múzea v Žiline napriek tomu upravujú okolie, dopĺňajú expozíciu a chystajú sa na moment, keď bude v hrade aj celom areáli opäť hlasná vrava a detský džavot. „Ľudia nám chýbajú, radi by sme opäť privítali veselé rodinky i nadšených jednotlivcov. Tento čas teda využívame na to, aby sme čo najlepšie upravili okolie hradu. Natierame zábradlie, hradné múry striekame proti burine, upratujeme a čistíme v rámci možností tak, aby návštevníci prišli do pekných priestorov a mali z výletu a prehliadky dobrý pocit,“ približuje správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Novinky čakajú aj stálu expozíciu na hrade. „V minulom roku sme dopĺňali archeologickú expozíciu, kde pribudli hlinené nádoby, amfory, misky z praveku, z obdobia lužickej kultúry. Pribudli tiež kachlice z pôvodných pecí zo 17. – 18. storočia. V sakristii sme s kolegyňou – historičkou Martinou Bernátovou vystavili dva bannery venované hradnej studni a taktiež kamenné fragmenty z náhrobnej platne Žofie Bosniakovej. V tomto roku by sme chceli vystaviť ďalšie fragmenty z pravdepodobne z tej istej platne, ktoré sa našli pri čistiacich prácach na hrade v rokoch 1988 až 1992. Máme v pláne verejnosti ukázať aj nástroje, ktorými sa hĺbila studňa. Konkrétne ide o železnú motyku, sekáč a banícke kladivko. Veríme, že v budúcnosti sa zrealizuje aj projekt interaktívnej expozície, ktorý ešte viac zatraktívni tento krásny stredoveký hrad,“ vysvetľuje archeologička Považského múzea v Žiline Andrea Slaná.

 

 

 

 

 

 

 

Na hrade to minulý rok skutočne žilo, čo sa prejavilo aj rekordnou návštevnosťou. Okrem desiatky obľúbených podujatí, lákal hrad aj zreštaurovanou kaplnkou, kde sa pri príležitosti 375. výročia smrti a 410. výročia narodenia Žofie Bosniakovej konal koncert Od úskalia do krútňavy. V priestoroch hradu mohli návštevníci obdivovať viacero výstav, napríklad Zrod života z ohňa a železa, ktorá zachytávala tvorivú činnosť žiakov a pedagógov zo Strednej odbornej školy strojníckej alebo Obraz mojej duše v podaní výtvarníka Vladimíra Mičienku. Všetci pracovníci veria, že hrad sa čoskoro opäť otvorí a bude obľúbeným miestom výletov a exkurzií.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie z minuloročného slávnostného otvorenia hradu Strečno si môžete pozrieť TU

 

Scroll to Top