Katarína Hallonová získala Poctu Karola Guleju

Katarína Hallonová – historička drotárstva z Považského múzea získala ocenenie Pocta Karola Guleju za odborné skúmanie, prezentáciu, popularizáciu a všestrannú podporu drotárskeho remesla. Toto ocenenie vydáva Kysucká kultúrna nadácia a odovzdávanie je súčasťou Bartolomejského hodového jarmoku v Čadci, ktorý sa tradične koná koncom augusta.

Karol Guleja pochádzal z Vrútok a v roku 1938 sa zamestnal ako učiteľ v obci Dlhé Pole. Život drotárov a neobyčajné remeslo ho veľmi zaujali. O dva roky neskôr zorganizoval v miestnej škole Prvú výstavu drotárstva a jeho národopisu. Neskoršie zbierky a dokumenty stali sa základinou Drotárskeho múzea v Žiline a od roku 1956 sú súčasťou zbierok Považského múzea. V roku 1968 sa Karol Guleja aj s rodinou odsťahoval do Nemecka, neustále však zhromažďoval rôzne informácie o drotárstve. V roku 1992 vyšla jeho kniha Svet drotárov.

Karol Guleja zomrel v roku 2013, no v spomienkach ľudí je živý stále. Svedčí o tom aj aktivita Kysuckej kultúrnej nadácie, ktorá udeľuje od roku 2007 Poctu Karola Guleju osobnostiam, ktoré sa významným spôsobom pričinili o šírenie dobrého mena drotárstva doma i vo svete. Veľkú zásluhu na propagácii neúnavného obdivovateľa a zberateľa dokumentov o drotárstve má spisovateľ Dušan Mikolaj. Autor knihy Odrôtovaný svet Karola Guleju je členom Kysuckej kultúrnej nadácie a práve on odovzdal historičke drotárstva toto významné ocenenie. „Udelenie Pocty Karola Guleju si mimoriadne vážim. Ocenenie má pre mňa veľmi špecifický osobný rozmer, keďže som svoje aktivity realizovala na pôde inštitúcie, ktorú Karol Guleja pomáhal zakladať, a ktorá v odbore drotárstva pokračuje v jeho odkaze a ďalej ho úspešne rozvíja. Celoživotným snom Karola Guleju bolo, aby toto jedinečné remeslo spoločnosť prijala ako vzácnu kultúrnu hodnotu. Som veľmi šťastná, že sa, aj výrazným pričinením Považského múzea, podarilo jeho úsilie v roku 2019 zavŕšiť zápisom drotárstva do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO,“  uviedla Katarína Hallonová.

Pocta Karola Guleju bola udelené týmto osobnostiam:

2007: Vladimír Ferko a Andrej Ferko

2008: Miroslav Cipár

2009: Ladislav Jurovatý st. a Ladislav Jurovatý ml.

2010: Juraj Šerík

2011: Štefan Mlich

2012: Ján Čomaj

2013: Jozef Hozák a Róbert Hozák

2014: Ľubomír Bernát

2015: Peter Kurhajec

2016: Remígia Biskupská

2017: Dagmar Křížová

2018: Jozef Michtalík

2019: Dana Veveričíková

2022: Ľubica Kullová

2023: Katarína Hallonová

zdroj foto: mesto Čadca a Považské múzeum

Slávnostné odovzdávanie bolo súčasťou Bartolomejského hodového jarmoku
Slávnostné odovzdávanie bolo súčasťou Bartolomejského hodového jarmoku

Dušan Mikolaj odovzdáva Kataríne Hallonovej ocenenie Pocta Karola Guleju

diplom Pocta Karola Guleju

Karol Guleja

 

Scroll to Top