Pozdravy jari

Považské múzeum privíta obdobie spojené s prebúdzaním prírody, ale aj veľkonočnými sviatkami výstavou s názvom Pozdravy jari. Návštevníkom predstaví nevšedné papierové koláže inšpirované prírodou a maľované perforované kraslice Eleny Majeríkovej z Dolného Vadičova.

Autorka patrí do skupiny tvorcov, ktorí sa umeniu venujú v rámci voľnočasových aktivít. Je všestranne nadaná. Elena Majeríková rada kreslí, maľuje, príležitostne skúša modelovať z hliny. Na výstavu sme však vybrali kolekciu koláží. Sú plné kvetín, vtákov, ornamentálnych mandál a farieb. Vyžarujú optimistickú náladu, evokujú prebúdzajúcu sa prírodu a predznamenávajú príchod pestrého horúceho leta. Zároveň sme chceli predstaviť menej známu výtvarnú techniku, náročnú najmä na trpezlivosť a presnosť. V autorkinom prípade sú obrázky mimoriadne precízne spracované a dokazujú nielen jej výtvarný cit, ale aj výnimočnú zručnosť. Výsledné práce sú po technickej stránke dokonalé a bezchybné. Elena Majeríková ovláda techniku koláže naozaj majstrovsky a rovnako dobre zdobí aj veľkonočné vajíčka, ktoré súbor obrazov dopĺňajú,“  približuje kurátorka výstavy Katarína Hallonová z Považského múzea.

Elena Majerníková má okrem nesporného výtvarného talentu aj literárne ambície (láka ju najmä poézia) a fotografuje. V posledných rokoch sa intenzívne venuje tvorbe pre deti. Je  autorkou aj ilustrátorkou úspešnej knihy o písmenách i hravých didaktických pomôcok – maľovaniek, pracovných zošitov, pexesa či záložiek do učebníc, ktoré mladším žiakom pomáhajú zvládať nástrahy abecedy.

 Výstava Pozdravy jari patrí k aktivitám, ktorými sa Považské múzeum snaží podporiť zaujímavých talentovaných neprofesionálnych autorov z regiónu v ich umeleckom snažení a zároveň  podnietiť širokú verejnosť k hľadaniu vlastnej cesty k tvorivému tráveniu voľného času. Inšpirovať sa a vychutnať si jarnú náladu budú môcť návštevníci počas bežných otváracích hodín od 19. marca do 19. mája v Drotárskom pavilóne v areáli Budatínskeho hradu.

Plagát v plnej veľkosti TU
Scroll to Top