Múzeum pripravuje pre školy špeciálne prehliadky k výstave o šelmách

Takmer 150, prevažne detských návštevníkov, navštívilo doteraz výstavu pod názvom Veľké šelmy – rys, vlk a medveď v Českej a Slovenskej Republike, ktorá je od 21. februára 2012 nainštalovaná vo výstavnej miestnosti Areálu Budatínskeho hradu. Výstava je spoločným projektom Základnej organizácie Českého zväzu ochrancov prírody Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm, Správy CHKO Beskydy a Považského múzea v Žiline. Úspech výstavy inšpiroval organizátorov ponúknuť žiakom základných a stredných škôl špeciálne prehliadky spojené s diskusiou o našich najväčších predátoroch.

,,Tieto zvieratá, často vzbudzujú u ľudí strach. Mnohokrát sú názory na ne skreslené nepresnými informáciami a predsudkami. Aj prostredníctvom pripravovaných aktivít sa budeme snažiť ozrejmiť niektoré fakty zo života týchto šeliem, ich rozšírenie, potravnú ekológiu, rozmnožovanie, ochranu, ale aj vzťah s človekom, “ povedal Ladislav Hlôška, zoológ Považského múzea v Žiline.

Prostredníctvom rôznorodých aktivít sa žiaci dozvedia napríklad, že rys je aktívny lovec hlavne za súmraku, za deň spotrebuje až 2 kg mäsa, srnca je schopný uzrieť na vzdialenosť 600 m. Najväčší zástupca psovitých šeliem – vlk je známy svojim spôsobom komunikácie, ktorým je vlčie vytie. Vytia sa zúčastňuje celá svorka a počuť ho až do vzdialenosti 14 km. Medveď napríklad nemá žiadnu mimiku, a preto je na ňom ťažko rozoznať akú má náladu a čo v danej chvíli urobí. ,, Budeme sa rozprávať aj o často medializovaných útokoch medveďa na človeka. Útok medveďa sa neprejavuje ako správanie predátora, ale ako snaha brániť seba, mláďatá, alebo ulovenú korisť,“ dodal geológ a profesionálny ochranca prírody František Šulgan.

Dermoplastické a lebkové preparáty, riešenie úloh v skupinách, konfrontácia mýtov a skutočnosti, rozpoznávanie odtlačkov stôp šeliem  povzbudia žiakov tvorivo myslieť, diskutovať a lepšie spoznávať tieto zvieratá.  Špeciálne prehliadky sa uskutočnia v dňoch 14., 15. a 16. marca 2012, záujemcovia sa môžu objednávať na tel. čísle 041/ 500 15 11. Organizátorom podujatia je Žilinský samosprávny kraj, Považské múzeum v Žiline, Základná organizácia Českého zväzu ochrancov prírody z Rožnova pod Radhoštěm a Správa CHKO Beskydy.

Scroll to Top